MODA SLAJDER

MLADA DIZAJNERKA TIHANA PRELEVIĆ: Inspiracija za modele je bogata crnogorska fauna

Budućnost crnogorske modne scene je na sigurnom putu sve dok je talentovanih ljudi poput mlade Tihane Prelević, uskoro diplomirane modne dizajnerke. U istraživanju kreativnih tehnika u tekstilnom dizajnu za diplomski rad, batik i šibori tehnike su u njoj osvijestile inovativnije stvaralačke ideje, koje najradije koristi u kreiranju unikatnih modela.

– Najveći izazov je zapravo bio sam proces kreiranja, kada sam osvijestila značenje eksperimenta. U umjetnosti se izražavamo ličnim empatičnim ekspresijama tj. osvješćivanjem svojih emocija. Tokom studija, imala sam i predmet Tekstil, kod profesorice Jelene Đukanović kod koje smo imali interesantna predavanja o tehnikama u tekstilnom dizajnu na kojima sam otkrila moje zanimanje za Šibori i Batik, koje su budile moje kreativne ideje – priča Tihana.

Za modu se zainteresovala još u ranom djetinjstvu.

– Stilizovanje mojih sestara, pisanje sopstvenih komentara o revijama velikih brendova, kreiranje kolaža i uređivanje mog zamišljenog časopisa su prvi pokazatelji mog interesovanja za modu. Smatram da se umjetnost u Crnoj Gori ne prezentuje na zaslužen način. Nažalost primjećujem da se moda razdvaja od umjetnosti pa se zato većina modnih dizajnera uklapa u skladu sa promocijom površne priče – kazala je Tihana.

Njene kreacije stvarene su emocijom i usredsređenošću na upoznavanju šibori i batik tehnika.

– Inspiracija za modele je bogata crnogorska fauna, koncentrisana u okolini Skadarskog jezera. Povezanost sa biologijom mi je približila zamišljen koncept činjenicama koje su postavile jasnu osnovu. Svila je korišćena u kreiranju svih kreacija, međutim u kreiranju kraće haljine koja je isto za stvaranje motiva, dizajnirana nanošenjem voska na satenu, u donjem dijelu krojena je u kombinaciji sa teksasom i prikazuje se veličanstveno. Teksas koji sam prvenstveno umotavala i vezivala, sklapajući ga u više nijansi plave boje, koje se kasnije prelamaju, sam odlučila spojiti sa svilom na koju je nanošen vosak – kazala je Tihana.

Osim batika koji joj je pokazao unikatni stil u dizajniranju, šibori je još više dočarao njenu viziju da kroz kreacije jasno predstavi inspiraciju.

– Leptiri koje su me nadahnuli i inspirisali su mi ujedno pomogli da otkrijem težinu ovih tehnika, pa se kroz rad, eksperimentialni dio, zapravo ključni segment pokazao kao najvrjedniji u djelu. Kroz ovu simboliku sam obratila pažnju na formu, krila i boju koja me najviše motivisala da upoznam što više trikova u primjeni ove dvije tehnike – kazala je mlada dizajnerka.

Kreacije za Tihanin diplomski rad nose određenu poruku.

– Poruka mojih kreacija jeste skretanje pažnje na manje poznate tekstilne tehnike, poruka da sve moje kolege istražuju i otkriju svoje inovativnije senzabilitete u oživljavanje kreativnih snova i ideja. Takođe sam stavila poseban akcenat na očuvanje nježnih vrsta u našoj zemlji – kazala je Tihana.

N. P.