ART SLAJDER

MILOŠ KARADAGLIĆ ZA MNE MAGAZIN: Upravo sam završio snimanje novog albuma

Crnogorski girarista svjetskoga glasa Miloš Karadaglić nastupiće večeras ispred zidina Starog grada u Budvi na Ceremoniji otvaranja sezone.
Tom prilikom razgovarao je sa novinarima.
Istakao je za medije da mu je ovo prvo takvo iskustvo u rodnoj zemlji. Srećan je što će nastupiti sa Ksenijom Sidorovom. Najavljuje šarenolik program. Vjeruje i da će, uprkos velikoj sceni, donijeti intimnost. Budva mu je uvijek inspirativna za nastup.
Za MNE magazin govorio je o novom albumu i Havardu Šoru.

Novinarka MNE magazina sa Milošem Karadaglićem i Ksenijom Sidorovom

Pripremate album barokne muzike za ovu godinu, prvi za Sony?
– Jeste, taj album sam završio prije dva dana. Upravo sam nakon posljednjeg dana u studiju došao ovdje. To će prvi album za Sony Classical, što je velika promjena poslije deset godina u Universalu. Album će izaći krajem oktobra. Barokna muzika, onako malo drugačija, neko novo doba, biće vrlo lijepo.
Objavili ste nedavno fotografiju sa Havardom Šorom. Znam da veoma cijenite njegov rad. Kakav je osjećaj bio kada su Vam rekli da pravi kompozicije za Vas?
– Havard Šor je velikan filmske muzike. Ako mu ne znate ime, znaćete njegovu muziku iz Gospodara prstenova, Hobita, svih tih epskih filmova koji su obilježili jedan period i jedno doba. Tako da, imati priliku da neko takav, koji je iz nekog bliskog, ali opet drugog svijeta, svijeta filma, napiše Koncerte za gitaru i orkestar, baš je jedno iskustvo, jer tu su potpuno drugačiji parametri. Orkestar je drugačiji, drugačije su potrebe tog instrumenta. Premijera je bila prije kovida, u Kanadi i onda smo čekali par godina da ga izvedemo u Parizu. To je bilo prije dvije nedjelje na Radio France. To je bio događaj koji je trajao cijeli vikend, gdje se izvodila muzika sa tri hora, sa dva orkestra na sceni. Biti dio toga sa Koncertom za gitaru i orkestar, koji je dosta suptilan i stvarno fantastičan, zAhtijevalo je od mene nešto sasvim drugačije, a opet, kad god vam se jave neke takve stvari, izazovi tog tipa, to vas tjera naprijed u umjetničkom smislu. To je uvijek veoma lijepo.
Tekst i foto: Bojana Radonjić

kud duga