PREPORUKA SPORT

FUDBAL: Siti i Junajted pišu istoriju u finalu FA kupa

Foto: REUTERS/Phil Noble

U finalu FA kupa Engleske igraće dva velikana iz Mančestera – Junajted i Siti.

Finale najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu na programu je od 16 sati, a kuriozitet predstavlja podatak da će ljuti gradski rivali prvi put u istoriji biti protivnici u borbi za trofej. Dakle, tek u 142. po redu finalu!

Jedan od razloga je i taj što, bez obzira što oba kluba imaju dugu istoriji i osnovani su još u 19. vijeku (Junajted 1878, Siti 1880. godine), nisu uvikek pripadali kremu engleskog fudbala. I jedni i drugi imali su uspone i padove, periode kada su se takmičili u nižem rangu. Pogotovo to važi za „Građane“.

Mančester Siti je prije dolaska novih vlasnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2008. godine, samo dva puta bio šampion Engleske i to 1937. i 1968, dok je FA kup osvajao četiri puta – 1904, 1934, 1956 i 1969. godine.

S druge strane, Mančester Junajted je uz Liverpul najtrofejniji engleski klub (osvojili su po 67 trofeja), ali je posljednjih godina, tačnije otkako je legendarni menadžer Aleks Ferguson 2013. otišao u penziju, uslijedila suša trofeja – u poslednjih deset godina osvojena su samo dva Liga kupa (2017, 2023) i po jedan FA kup (2016), Čeriti šild (2016) i UEFA Liga Evrope (2017).

Uporedo sa padom Junajtedove dominacije izdigao se Siti i od dolaska novih vlasnika osvojio je 18 trofeja od kojih čak sedam titula prvaka Engleske (2012, 2014, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023).

Zbog svega toga ovo finale u Engleskoj je nazvano istorijsko. Mančester Siti ulazi kao blagi favorit, najviše zbog činjenice da je trostruki uzastopni šampion države. Međutim, međusobni dueli posljednjih godina obećavaju neizvjesno finale i borbu za bukvalno svaki pedalj terena.

Mančester Siti poslije trijumfa u Premijer ligi ima priliku da osvoji još dva trofeja ove sezone (FA kup i Liga šampiona) i tako stigne do istorijske Triple krune, dok Mančester Junajted želi da pored Liga kupa osvojenog u februaru protiv Njukasla prigrabi i drugi još važniji engleski kup.

Na jednoj strani stajaće najbolji strijelac i igrač Premijer lige za ovu sezonu Norvežanin Erling Holand i njegovi saigrači Kevin de Brujne, Ilkaj Gundogan, Džek Griliš, Rodri, Ruben Dijaš, Rijad Marez, Ederson…, na drugoj strani Markus Rašford, Kazemiro, Bruno Fernandeš, Rafael Varan, Fred, Luk Šou, David De Hea… Naravno, predvodiće ih dvojica potvrđenih trenera/menadžera Pep Gvardiola i Erik Ten Hag.

Sve to je garancija pravog fudbalskog spektakla kakvo se očekuje danas na londonskom Vembliju.

Izvor: Sport Klub