MAGAZIN PREPORUKA

Samsung i Dezeen organizuju globalni konkurs za dizajn

Kompanija Samsung Electronics i globalni časopis posvećen dizajnu i arhitekturi Dezeen najavili su najnoviji svjetski konkurs za dizajn koji prepoznaje vrijednost održivosti. Uz nagradni fond od ukupno 18.000 funti, Re:Create konkurs za dizajn poziva kandidate širom svijeta da svoje kreativne ideje o ponovnoj upotrebi, recikliranju i prenamjeni starih Samsung uređaja ili njihovih materijala pretvore u stvarnost.

Šta je Re:Create konkurs za dizajn?

Re:Create konkurs za dizajn odražava  trajne napore kompanije Samsung da svoje proizvode i usluge učini održivijim. Kao još jedna potvrda tih napora, ovo takmičenje podstiče kandidate da osmisle inovativne načine za prenamjenu starih uređaja ili iskorićenih materijala tako što će ih pretvoriti u nove proizvode ili usluge za dobrobit ljudi i planete.

Među primjerima su Samsung EYELIKE™ projekat, u kojem se stari pametni telefoni pretvaraju u kamere za medicinsko dijagnostikovanje, kao i najnoviji Galaxy uređaji,  čiji dizajn uključuje recikliranu plastiku od iskorištenih ribarskih mreža, i SolarCell Remote, daljinski upravljač čija plastična komponenta sadrži 24 posto recikliranih materijala i napaja se uz pomoć svjetlosti umjesto standardnih potrošnih baterija.

– Živimo u doba neizvjesnosti i neograničenih mogućnosti, naročito za kreativne dizajnere – izjavio je TM Roh, predsjednik i rukovodilac centra za korporativni dizajn kompanije Samsung Electronics.
Samsung , ističe on, ,,vjeruje u moć kreativnosti, a našu budućnost treba da zaštite i transformišu svrsishodne i održive inovacije. Nadamo se da će ovo takmičenje upaliti iskru koja vodi ka značajnim promjenama za sve nas.”

Kako se prijaviti?

Na konkurs mogu da se prijave svi stariji od 18 godina u bilo kojoj zemlji, bilo da su profesionalni dizajneri, studenti ili nemaju formalnu obuku u oblasti dizajna.

Prijavljivanje na konkurs je lako i sve što je potrebno je da posjetite zvanični sajt časopisa Dezeen, na kojem ćete naći sve detalje o konkursu, uključujući uputstva za prijavljivanje i informacije o nagradama. Svi zainteresovani treba da dostave svoju ideju na Dezeenovom sajtu do 19. jula u 21.59 h.

 

Kako se biraju pobjednici?

Prijave će proći kroz nekoliko krugova evaluacije, na osnovu sljedeća četiri kriterija: inovacija (Koliko je ideja originalna?), rješavanje problema (Da li ideja predlaže konkretna rješenja za unapređenje života ljudi?), društveni i ekološki uticaj (Kako će ideja pozitivno uticati na ljude i planetu?) i dizajn po mjeri čovjeka (Koliko se ideja uklapa u Samsung filozofiju dizajna i njegove proizvode ili način života Samsung korisnika?)

Nakon završetka početnih krugova, napraviće se uži spisak kandidata koji će biti objavljen u avgustu, a potom će stručni žiri sastavljen od Dezeenovih urednika i profesionalnih dizajnera odabrati pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata.

Prvoplasirani pojedinac ili tim će kući ponijeti glavnu nagradu u vrijednosti od 10.000 funti. Drugoplasirani i trećeplasirani dobijaju po 4.000 funti. Za više informacija posjetite Dezeenov zvanični sajt.

PR