MAGAZIN PREPORUKA

LOS ANĐELES: Glumac Deni Masterson proglašen krivim za silovanje

Foto: LUCY NICHOLSON/POOL/EPA-EFE/SHUTTERSTOCK

Porota u Los Anđelesu proglasila je američkog glumca Denija Mastersona (47) krivim po dvije od tri tačke za silovanje.

Zvijezdi televizijske serije Vesele sedamdesete prijeti kazna do 30 godina zatvora.

Iz suda su ga izveli sa lisicama.

Tri žene, sve bivše pripadnice Sajentološke crkve, optužile su glumca za seksualni napad u njegovom domu u Holivudu u periodu od 2001. do 2003. godine.

One su u periodu od 2001. do 2003. godine imale dvadeset godina.

Tužioci su tvrdili da se Masterson pozivao na status istaknutog sajentologa kako bi izbjegao odgovornost.

Glumac je negirao optužbe, rekavši da ga proganjaju zbog pripadništva Sajentološkoj crkvi.

Porota od sedam žena i pet muškaraca nije mogla da donese presudu po trećoj tački poslije nedjelju dana razmatranja.

Tri žene podnijele su tužbu protiv Mastersona i Sajentološke crkve, tvrdeći da su proganjane, maltretirane i zastrašivane zbog prijava o seksualnom zlostavljanju i nasilju.

– Emocije su mi pomiješane. Osjećam olakšanje, tugu, iscrpljenost, ali i snagu, znajući da će se moj zlostavljač, Deni Masterson, suočiti sa odgovornošću. zbog njegovog kriminalnog ponašanja – rekla je jedna jedna od žena koja tvrdi da ju je glumac silovao 2003. godine, citira Associated Press.

Mastersonova supruga, glumica i model Bižu Filips, plakala je dok su ga odvodili, prenosi CBS News.

Drugi članovi glumčeve porodice i prijatelji sjedjeli su bez pokazivanja emocija.

U ranijem suđenju, druga porota nije mogla da donese presudu u decembru 2022.

Tužioci su odlučili da ponovo sude Mastersonu i ovog puta sudija je dozvolio učesnicima procesa da iznesu nove dokaze koji su bili onemogućeni u prvom suđenju.

Iako glumac nije optužen za drogiranje žrtava, porota je čula svjedočenja da su žene bile dozirane prije nego što ih je silovao.

Masterson je prvi put optužen za silovanje 2017. godine tokom vrhunca pokreta #MeToo.

On je odgovorio da nije optužen niti osuđen za zločin, te da se u tadašnjoj klimi „čini kao da se smatra da ste krivi čim ste optuženi za nešto”.

Optužbe su uslijedile poslije trogodišnje istrage policije Los Anđelesa.

U još dva slučaja tužioci nisu podigli optužnice zbog nedostatka dokaza i isteka roka zastarjelosti.

Tokom suđenja, tužioci su tvrdili da je Sajentološka crkva pomogla da se prikriju napadi, što je ova vjerska organizacija kategorički negirala.

U vrijeme napada, Masterson i sve tri žene koje su ga tužile bili su sajentolozi.

Nekoliko žena je reklo da su im bile potrebne godine da se izjasne, jer su ih zvaničnici Sajentološke crkve obeshrabrili da prijave silovanje policiji.

Umjesto toga, bile su primorane da se oslone na crkveni „unutrašnji pravosudni sistem”, rekli su tužioci.

Jedna od žena je rekla da su joj zaprijetili da će biti izbačena iz Sajentološke crkve ako ne potpiše sporazum o tajnosti podataka i prihvati isplatu od 400.000 dolara, prema tužiocima.

Sudija Šarlen Olmedo dozvolio je objema stranama da razgovaraju o dogmi i praksi sajentologije.

Ali zamjenik okružnog tužioca Ariel Anson rekao je porotnicima tokom suđenja: „Crkva je učila žrtve: ,,Silovanje nije silovanje, vi ste ovo izazvali, i iznad svega, nikada vam neće biti dozvoljeno da idete u policiju”.

Tokom čitavog suđenja, odbrana je pokušavala da potkopa kredibilitet „Džejn Daz” (Jane Does), ciljajući nedosljednosti u njihovom svjedočenju i njihovu navodnu želju da se „osvete” crkvi.

Tokom završnih riječi, Mastersonov branilac je za žrtve rekao: „Ako tražite motive zašto ljudi nisu iskreni… motivi su svuda”.

Iako Sajentološka crkva nije bila optužena u ovom slučaju, prije nego što su započele završne riječi, advokat koji je povezan sa crkvom poslao je elektronsku poruku kancelariji okružnog tužioca da se požali na način na koji je crkva prikazana tokom ponovljenog suđenja.

Odbrana je tvrdila da se tužilaštvo u velikoj mjeri oslanjalo na svjedočenje o drogiranju, jer nije bilo dokaza o bilo kakvoj sili ili nasilju.

Mastersonovi advokati su bezuspješno pokušali da izdejstvuju pogrešno suđenje, čime bio cio predmet protiv njega propao.

Masterson je u braku s glumicom i manekenkom Bižu Filips od 2011. godine.

Serija Vesele sedamdesete, u kojoj su igrali i Ešton Kučer i Mila Kunis, prikazivana je od 1998. do 2006. godine i bila popularna širom svijeta.

Izvor: BBC News na Srpskom