Porto Novi
ART PREPORUKA

NIKŠIĆ: Predstavljanje knjige „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“ u četvrtak

Monografija ,,Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog”, autora Luke Đukanovića, biće predstavljena u četvrtak, 1. juna, u 19 sati, u Gradskoj kući. Organizator je JU Muzeji i galerije Nikšić. Na promociji će, pored autora, govoriti profesorica Vesna Todorović, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić i slikar i grafički dizajner David Delibašić.

Knjiga, ilustrovana monografija „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“, u izdanju JU Muzeji i galerije Nikšić, nastala je povodom sedamdestogodišnjice od upokojenja pomalo zaboravljenog majstora crtanja, akademskog umjetnika Ilije Šobajića (1876 – 1953) koji, kao rodonačelnik crnogorske grafike i crteža, zajedno sa: Anastasom Bocarićem, Špirom Đuranovićem, Mihailom Vrbicom, Špirom Bocarićem, Markom Brežaninom i dr. pripada prvoj generaciji akademski školovanih crnogorskih likovnih umjetnika. Na neki način, knjiga je nastala i kao uzdarje umjetniku i članovima njegove šire porodice, koji su, u jednom istorijskom periodu, doprinijeli ubrzanom kulturnom razvoju grada Nikšića, saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Nikšić.
Kroz jedanaest poglavlja monografije (ako ne računamo djelove Literatura i izvori, Indeks imena i Spisak radova, koji su tehničke prirode), Luka Đukanović, slikar – kustos i autor, znalački i sa puno detalja i zanimljivosti, vodi nas kroz život i djelo umjetnika.
Prikazujući u knjizi veliki broj dokumenata i fotografija, kao i reprodukcija Šobajićevih crteža (više od 200 priloga) autor kaže: „Svjestan osobenosti naroda i zemlje iz koje je ponikao, umjetnik je nastojao da klasičnim likovnim jezikom fragmente sjećanja, lica i krajolike eksponira kroz svoje djelo kao ključne elemente crnogorske duhovnosti i na taj način ih sačuva od zaborava…“
Knjiga „Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog“, pisana zrelim i odmjernim jezikom, sa dobrim razumijevanjem vremena, okolnosti i sredina u kojima se umjetnik školovao i stvarao, sa podjednakim interesovanjem za njegov dostojanstveni život, kao i dubinu i ljepotu njegovog crteža, u isto vrijeme je i analiza i sinteza, podjednako lijepa i za čitanje i za gledanje. Sama za sebe, i ova knjiga je, ako ne riješila, a ono makar pred nas postavila jedan zanimljiv umjetnički zadatak da pažljivo gledajući i razumijevajući likovnu poetiku i perfekciju jednog majstora crtanja, u tom djelu, kao u mirnoj i dubokoj vodi, nađemo odraze i ideale jednog, davno prošlog i obavezujućeg vremena i jedne umjetničke epohe, zaključuje se u saopštenju JU Muzeji i galerije Nikšić.