ART PREPORUKA

MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE: Gledajte online i besplatno od 21. do 28. aprila nagrađene filmove

Treće po redu Proljećno izdanje biće održano od 21. do 28. aprila na platformi ondemand.kinomeetigpoint.ba, a predstaviće četiri uspješna filma iz programa velikih regionalnih festivala, članova Mreže festivala Jadranske regije, saopšteno je iz PR timA FFHN-MFF.
Program uključuje dobitnika nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, portugalski ,,Alma Viva”, filmove ,,Klondike” i ,,Korset” nagrađene na Sarajevo film festivalu, te komičnu dramu ,,Kelti”, koja je osvojila nagradu za najbolju režiju Sarajevo film festivala i nagradu za najbolji scenario Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala. Nakon besplatnih projekcija zainteresovni će na platformi moći da pogledaju razgovore sa nagrađenim autorkama.

Klondike

„Klondike“, moćna drama ukrajinske rediteljke i scenaristkinje Maryne Er Gorbach, ovjenčana je nagradama za najbolju režiju festivala Sundance i Sarajevo film festivala, te nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu. Trudna Irka i njezin muž Tolik žive blizu ukrajinsko-ruske granice. Nervozno iščekivanje rođenja djeteta grubo prekida pad oborenog malezijskog aviona i bombardovanje njihove kuće. Dok seljani bježe pred nadirućom ruskom vojskom, Irka odbija da napusti svoj dom i tvrdoglavo se posvećuje svakodnevnim poslovima i saniranju štete.

Korset

U središtu radnje istorijske drame „Korset“ rediteljke Marie Kreutzer je austrijska carica Elizabeta čija su ljepota i inspirativni modni trendovi postali naširoko poznati. Umjesto da ekranizuje već klišeizovanu priču o lijepoj i mladoj Sisi, Kreutzer redefiniše ustaljene okvire žanra prateći svoju junakinju u periodu kada njena dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni. Luksemburška glumica Vicky Krieps je za ulogu Sisi osvojila nekoliko prestižnih priznanja – od nagrade u kanskom programu Izvjestan pogled, pa do one za najbolju glumicu na Sarajevo film festivalu, a niz je zaključen krajem prošle godine nagradom Evropske filmske akademije.

Kelti

Dobitnik nagrade za najbolju režiju Sarajevo film festivala i nagrade za najbolji scenario Filmskog festivala Herceg Novi, porodična drama sa elementima komedije „Kelti“ u režiji debitantkinje Milice Tomović, daje intiman i iskren uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi. Zima 1993. godine, Bill Clinton je izabran za predsjednika, Audrey Hepburn je umrla, ratovi u kojima se socijalistička Jugoslavija raspala i dalje traju. Minja slavi osmi rođendan. Umjesto da na poklon dobije koker španijela, tu je komšijin tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena od margarina umjesto od putera. Dok se djeca zabavljaju u dnevnoj sobi, u kuhinji pijana veče puna duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak…

Alma Viva

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, prvijenac portugalske rediteljke Cristèle Alves Meira, „Alma Viva“, je šarmantan film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne porodice. Kao i svakog ljeta, mala Salomé praznike provodi u malom planinskom selu u Portugalu. Tu je baka Avo uči tajnama vještičarenja. Kada Avo iznenada umre, u selo stiže njezin sin Joaqim i ludilo počinje… Rediteljku je za snimanje ovog filma inspirisalo iskustvo odrastanja uz žene sa planina sjeveroistoka Portugala koje vjeruju u moći biljaka i u duhove.
Proljećno izdanje je jedinstven događaj koji okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo film festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb film festival (Hrvatska).
Program je besplatan za sve gledaoce sa teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.
Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

kud duga