PREPORUKA ZDRAVLJE

REVOLUCIONARNI NAPREDAK U MEDICINI: Najavljena vakcina protiv raka do 2030.

Milioni života mogli bi se spasiti revolucionarnim naučnim otkrićem, a prema navodima iz jedne farmaceutske kompanije, ljekovi protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja će biti spremni do 2030.

Studije o ovim vakcinama pokazuju “ogromna obećanja”, a neki istraživači kažu da je napredak od 15 godina skraćen na 12 do 18 mjeseci zahvaljujući uspjehu vakcine protiv Covida, prenosi Guardian.

Dr. Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske firme Moderna, rekao je kako vjeruje da će ova kompanija moći ponuditi takve tretmane za “svaku vrstu bolesti” za samo pet godina.

Kompanija, koja je stvorila vodeću vakcinu protiv koronavirusa, razvija vackcine protiv raka koja ciljaju na različite vrste tumora.

– Dobićemo tu vakcinu i biće vrlo efikasna i spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći ponuditi personaliziovne vakcine protiv raka protiv više različitih vrsta tumora ljudima širom svijeta – naglasio je Burton.

Takođe je rekao da bi se višestruke respiratorne infekcije mogle pokriti jednom injekcijom – čime bi se ranjive osobe zaštitile od Covida, gripe i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) – dok bi mRNA terapije mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutno ne postoje ljekovi. Terapije koje se temelje na mRNA djeluju tako da uče stanice kako napraviti protein koji pokreće imunološki odgovor tijela protiv bolesti.

– Mislim da ćemo imati terapije bazirane na mRNA za rijetke bolesti koje se prije nisu mogle liječiti, i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svijetu u kojem doista možete identifikovati genetski uzrok bolesti i, relativna jednostavnost, idite i uredite to i popravite pomoću tehnologije temeljene na mRNA – kaže Burton.

U januaru je Moderna objavila rezultate kasne faze ispitivanja svog eksperimentalnog mRNA vakcina za RSV, sugerišući da je 83,7 odsto efikasno u sprečavanju najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih u dobi od 60 godina i starijih. Na temelju ovih podataka, američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) dodijelila je ovoj vakcini oznaku revolucionarne terapije, što znači da će njegova regulatorna revizija biti ubrzana.

U februaru je FDA dodijelila istu oznaku Moderninom personalizovanoj vakcini protiv raka, na temelju nedavnih rezultata kod pacijenata s melanomom raka kože.

– Mislim da je pandemija ubrzala [ovu tehnologiju] za jednu magnitudu. To nam je takođe omogućilo da povećamo proizvodnju, tako da smo izuzetno dobri u izradi velikih količina vakcina u kratkom roku – naglasio je Burton.

Pfizer je takođe započeo zapošljavanje za kasniju fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv gripe temeljenoj na mRNA, a u saradnji s BioNTechom usmjeren je na druge zarazne bolesti, uključujući herpes zoster.

– Saznanja iz procesa razvoja vakcine protiv Covid-19 informisala su naš cjelokupni pristup istraživanju i razvoju mRNA, te kako Pfizer provodi istraživanje i razvoj (istraživanje i razvoj) šire. U samo jednoj godini stekli smo naučni napredak vrijedan jednu decenije – kazao je portparol kompanije.

Izvor: N1 Hrvatska