DRUŠTVO SLAJDER

PODGORICA: Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom obilježen s puno ljubavi

Prvo udruženje za djecu i omladinu sa Daunovim sindromom u Crnoj Gori ,,Ljubav za ljubav” obilježilo je večeras Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom okupljanjem na  Trgu nezavisnosti u Podgorici.Događaj pod nazivom ,,Hromozom ljubavi” bio je upravo to. Proljećnja noć bila je puna ljubavi, emocija, pjesme, radosti i osmijeha.
Muzički dio otvorio je Danijel Alibabić akapela pjevanjem numere s kojom je predstavljao sa grupom ,,No Name” Crnu Goru i Srbiju na ,,Pjesmi Evrovizije” 2005. godine u Kijevu – Zauvijek moja. U numeri su mu se zagrljajem i osmijehom pridružila djeca sa Daunovim sindromom. Poželio je da se ovaj dan uvijek slavi i zahvalio Sari Bero na organizaciji i pozivu.Radost i pjesma nastavili su se i sa nastupom Nemanje Petrovića koji je, uz sintisajzersku pratnju, napravio pravu žurku za sve numerama Dina Merlina i Zdravka Čolića.Za kraj, prolio se Trgom nezavisnosti lijepi glas Lane Vukčević u akapela izvođenju pjesme ,,Parnog valjka” ,,Dođi”. S koliko je emocija otpjevala pjesmu govori i činjenica da je djevojčica s Daunovim sindromom došla i zagrlila je.Pored toga, mališani su uživali slikajući se i družeći sa maskotom Diznilend.
Program je vodila Ksenija Popović.Predsjednica Udruženja ,,Ljubav za ljubav” Sara Bero rekla je za MNE magazin da se dosta toga promijenilo u društvu u odnosu na djecu s Daunovim sindromom.– Želim da zahvalim sugrađanima, ljudima koji su uz nas. Definitivno se okolina mijenja. Želim da kažem da je Montenegro magazin ispratio našu prvu šetnju 2016. godine, toliko godina je uz nas i sve naše uspjehe zajedno pravimo, tako da i oni su svjesni koliko se sve to promijenilo. Veliku ulogu da se sve to mijenja imaju upravo mediji, pogotovo neki tako originalni kao što je Vaš portal koji je toliko godina uz nas – rekla je Bero na početku našeg razgovora.Danas je, ističe ona, lakše podići svijest zato što postoje društvene mreže i mediji koji svakodnevno prate rad Udruženja.
– Svi zajedno utičemo na to da pokušamo da poboljšamo okolinu i da podignemo svijest kada su osobe sa poteškoćama u razvoju u pitanju – kaže Bero.
Njene djevojčice Ilda i Irma, govori Bero za MNE magazin, prihvaćene su veoma dobro u društvu.– Ljudi znaju da sam ja neko ko je vrlo uticajan, ko ima na stotinu hiljada pratilaca, tako da, one su dobro prihvaćene. Uz mene, mogu da kažem da su djeca sa Daunovim sindromom u regionu  generalno mnogo bolje prihvaćena nego ranije – istakla je Bero.
Ipak, osobe sa Daunovim sindromom još, kaže ona za MNE magazin, nisu dovoljno jednake u društvu.– Sve dok ne počnu da rade na javnim mjestima, da obavljaju sve ono što i drugi ljudi, još nisu, ali na putu smo ka dobrim stvarima da to postanemo – smatra Bero.Centar za djecu sa Daunovim sindromom u Crnoj Gori ne postoji, kaže ona za MNE magazin, ali se nada da će ga skoro dobiti.
– Ja kao predsjednica prvog udruženja za djecu i omladinu sa Daunovim sindromom nadam se da ću uspjeti. To je moj san – istakla je Bero.
Pružite nam podršku, pružite nam ruku i mi ćemo vam pokazati dosta toga na svoj način, poručila je ona.
B.R.
Foto: B. Šekularac

(Tekst realizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija)