PREPORUKA ZDRAVLJE

,,KINA MEDIKA”: Masažom protiv razvojnih poremećaja kod djece

 


Danas predstavljamo pedijatriju tradicionalne kineske medicine i osnovne metode koje se u tradicionalnoj kineskoj medicine koriste u liječenju najmlađih. Naša sagovornica je dr Qian Junhui, doktorka tradicionalne kineske medicine u provinciji Sečuan, magistarka akupunkture i masaže koja je diplomirala na Univerzitetu Tradicionalne kineske medicine u gradu Čengdu. Primjenom terapeutskih tehnika tradicionalne kineske medicine, poput akupunkture, masaže i terapije ljekovitim biljem postigla je izuzetno dobre rezultate u liječenju raznih komplikovanih oboljenja. Njena specijalnost je masaža ,,tuina” koju je koristi u liječenju prehlade, kašlja, dijareje, povraćanja, opstipacije, neuhranjenosti, noćnog plača, enureze, miopije, gojaznosti, tortikolisa, poremećaja pažnje sa hiperaktivnošću, djece sa cerebralnom paralizom i drugih pedijatrijskih oboljenja. Za naš portal doktorka kaže da se ovom masažom može poboljšati imuni sistem, ojačati slaba konstitucija organizma i nadoknaditi energija ći, krv, jin i jang, naročito prilikom pada imuniteta.

Dr Quian Junhui

 – Tradicionalna kineska medicina ima jedistvene metode liječenja dječijih zdravstvenih problema, kao što su biljne terapije (oralna i vanjska upotreba kineskih ljekovitih biljaka, primjena flastera na akupunkturnim tačkama itd), kao i metode poput akupunkture i masaže ,,tuina”. Ove metode liječenja mogu se koristiti u slučaju sljedećih pedjatrijskih oboljenja: krivošijosti (tortikolisa), bolesti digestivnog trakta kao što su anoreksija, povraćanje, opstipacije, nadimanje i dijareja; infekcija gornjeg respiratornog trakta, astme, tonzilitisa; bolesti jetre i bubrega, kao što su virusni hepatitis, enureza, miopija, itd-kaže dr Qian Junhui.

Pojašnjavajući efekat pedijatrijske masaže ,,tuina”, doktorka objašnjava da se ova masaža vodi temeljnim principima jina i janga, teorijom pet elemenata, ispunjenih i popunjenih organa zang i fu, meridijana ili kolateralavitalne energije ći.

-Masaža ,,tuina” služi se različitim tehnikama u stimulaciji akupunkturnih tačaka, u otvaranju meridijana za nesmetan protok energije ći i krvi, a sve u cilju uspostavljanja fizioloških funkcija organa, liječenja bolesti i očuvanja zdravlja organizma. Ova pedijatrijska masaža ne samo da je efikasna, već je i bezbjedna (bez medikamenata, bez injekcija), pa se nekad može koristiti u liječenju razvojnih poremećaja kod male djece. Razvojni poremećaji kod djece često su izazvani hroničnom deficijencijom i slabom apsorpcijom hranljivih tvari. U kliničkoj praksi ovaj problem se često javlja kod djece u uzrastu do tri godine, naročito je veliki broj slučajeva novorođenih beba u periodu od šest mjeseci do prve godine života. Masaža ,,tuina” primjenjuje se za ozdravljenje slezine i želuca, jačanje energije ći u  bubrezima, za ponovno uspostavljanje ravnoteže između jina i janga, nesmetan protok energije ći i krvi, harmonične interakcije između unutrašnjih organa i oporavljanje njihovih funkcija, kao i da bi se nadoknadila prirođena vitalna energija ći-pojašnjava Qian Junhui.

Prema njenim riječima, ova terapija sprovodi se jednom dnevno, pet puta sedmično,dok proces liječenja obično traje 1-3 mjeseca.

Mn.M.

Foto: B.Šekularac