PREPORUKA ZDRAVLJE

SKOLIOZA: Već nakon četiri sedmice vidljivi efekti Schroth metode

Iva-Tomkovic_1

Iva Tomković

Specijalista primijenjene fizioterapije Iva Tomković iz ordinacije PhysioCare u Podgorici završila je nedavno  usavršavanje za primjenu Schroth metode pri liječenju skolioza, jednog od oblika deformiteta kičmenog stuba. Ona je pohađala kurs “Trodimenzionalni tretman skolioza na principima Schroth metode“ koji je održan u Beogradu u organizaciji Društva za usavršavanje i medicinsko obrazovanje.

 

U razgovoru za MNE magazin Iva kaže da je Schroth metoda prvenstveno fizioterapeutsaka metoda koja tretira deformitete kičmenog stuba – skoliozu i kifozu.

-Riječ je o trodimenzionalnom principu korekcije, ali i o kognitivnom osvješćivanju razlike između lošeg i dobrog posturalnog držanja. Osobe sa deformitetom kičmenog stuba imaju lošu svijest o posturalnom držanju, i  položaj koji im nameće deformitet doživljavaju kao normalan. Zato se ova metoda zasniva na namještanju onoga koji vježba u korektivne položaje u različitim pozicijama shodno tipu deformiteta o kojem je riječ. Potom se vrši autoelongacija (istezanje) u kombinaciji sa statičkom aktivacijom mišića i korektivnim disanjem.Vježbe su zahtjevne u smislu izvođenja komandi koje pacijent dobija od strane terapeuta. Proces vježbanja je dugotrajan, s toga je cilj da se pacijent obuči za individualno izvođenje programa, uz povremene konsultacije, korekcije i dopune terapeuta-kaže Iva Tomković.

DSC_2118

RANO UTVRĐIVANJE DEFORMITETA VEOMA VAŽNO: Detalj iz kampanje “Ispravi se i vježbaj” Udruženja fizioterapeuta Crne Gore

U praksi se Schroth metoda kombinuje sa primjenom Cheneau midera.

-Ovaj mider je drugačiji od većine drugih, prvenstveno po tome što je asimetričan, nameće hiperkorekciju i na taj način se suprotstavlja deformitetu. Takođe, svojim unutrašnjim izbočenjima koriguje smjer otvaranja grudnog koša pri disanju, i na taj način nameće određeni stepen derotacije, a samim tim i korekcije. Mider se individualno prilagođava, odnosno izrađuje prema cilju korekcije koji se  želi postići. Neophodan je u periodu brzog rasta, odnosno puberteta kada svaka krivina prijeti progresijom. Takođe, primjenjuje se  i kod djece nižih uzrasta ( ispod 10 godina) koji se zbog kompleksnosti vježbi teže uključuju u program. Međutim, svakako je bitno i u tom periodu deformitet korigovati i kontrolisati. Sa završetkom rasta dalje nošenje midera nema svrhu-pojašnjava Iva Tomković.

Ona naglašava da efekti primijenjenih tretmana u znatnoj mjeri zavise od veličine krivine, uzrasta djeteta, ali i strukturalnih promjena koje se dese na nivou samih pršljenova. Svaka pojava deformiteta ima neki svoj početak, i jako je bitno da se deformitet na vrijeme prepozna i adekvatno tretira. To ključno povećava vjerovatnoću korekcije, kontrole, ali i sprečavanja dramatičnih pogresija.

-Kod primjene Schroth metode rezultati se dosta rano mogu uočiti. Već nakon  četiri sedmice, ne računajući period obuke koji je od 10-20 sati, primjetna je bolja izbalansiranost trupa, kao i bolja kontrola korektivnog položaja. To uvijek motiviše one koji vježbaju i olakšava dalju saradnju-kaže naša sagovornica.