ZDRAVLJE

LIJEČENJE SKOLIOZE: Šrot metoda dostupna i u Crnoj Gori

DSC_2118

 

Četiri specijalista primijenjene fizioterapije: Iva Tomković, Sandra Sošić, Tamara Mijanović i Ivana Vujotić iz Crne Gore završili su usavršavanje za primjenu šrot (Schroth) metode pri liječenju skolioza, jednog od oblika deformiteta kičmenog stuba. Kako pojašnjavaju u Udruženju fizioterapeuta Crne Gore, one su pohađale kurs “Trodimenzionalni tretman skolioza na principima Schroth metode“ koji se održao u Beogradu u organizaciji Društva za usavršavanje i medicinsko obrazovanje.

Iz Udruženja podsjećaju da je Schroth metodu  razvila 1920. godine Katarina Schroth, čiji je uspjeh u liječenju sopstvene skolioze privukao pažnju njemačkih stručnjaka. Krajem tridesetih godina prošlog vijeka ovaj metod je  priznat za najbolji konzervativni tretman skolioza u Njemačkoj, a 1960. godine u mjestu Bad Sobernheim otvarena je Klinika za liječenje skolioze. Schroth metod je postao standard nehirurške terapije skolioza u Njemačkoj.

Ovom  metodom tretiraju se svi aspekti trodimenzionalnog deformiteta. Vježbe se prilagođavaju konkretnom tipu krivine koju pacijent ima. Dakle, ne postoji šablon, već je potrebno da fizioterapeut, na osnovu prethodno stečenog znanja i iskustva, a u zavisnosti od potreba pacijenta, osmisli vježbe..