MAGAZIN PREPORUKA

AMERIKA: Glumac Alek Boldvin optužen za ubistvo iz nehata

Foto: REUTERS/David ,,Dee” Delgado

Glumac Alek Boldvin i osoba zadužena za izdavanje oružja na snimanju filma ,,Rđa” Hana Gutierez-Rid optuženi su za ubistvo iz nehata prilikom snimanja tog filma 2021. godine, kada je smrtno stradala snimateljka Helina Hačins.

– Danas smo preduzeli još jedan važan korak u obezbjeđivanju pravde za Halinu Hačins. U Novom Meksiku niko nije iznad zakona i pravda će biti zadovoljena – rekla je okružna tužiteljka Meri Karmek-Oltvis u izjavi za CNN u utorak. 

Karmek-Oltviz podigla je optužnicu poslije više mjeseci nagađanja da li ima dovoljno dokaza da je Boldvin počinio to krivično djelo, kada je, spremajući se za snimanje scene, držao u ruci revolver koji je ispalio prave metke, a oni su usmrtili Helinu Hačins, prenosi Glas Amerike.

U optužnici, u kojoj se Boldvin pominje kao glumac i producent filma, navodi se: ,,Samo na dan pucnjave, prema dokazima, u kratkom periodu prije ručka i prije vremena pucnjave, dogodilo se najmanje deset slučajeva nesmotrenog ponašanja i izostanka potrebne provjere, u šta ne spada Boldvinovo nesmotreno rukovanje pištoljem”.

Holivudski glumac je odbacio odgovornost za pucnjavu, navodeći da je otpustio sigurnosni mehanizam na pištolju, ali da nije povukao okidač i da je posao Gutierez-Rid i drugih profesionalaca zaduženih za oružje bio da se postaraju da u pištolju nema pravih metaka.

Tužilaštvo će imati težak zadatak da ubijedi porotu da je Boldvin krivično odgovoran za tragediju na snimanju filma ,,Rđa”, smatraju pravni eksperti.

Gutierez-Rid izjavila je da je provjerila da li su meci koje je ubacila u pištolj bili ,,ćorci” prije nego što ga je predala prvom pomoćniku reditelja Dejvu Holsu. Hols je pištolj predao Boldvinu rekavši mu da u pištolju nema pravih metaka, navodi policija.

Hols je priznao krivicu za krivično djelo ,,nižeg stepena” i očekuje se da će sarađivati u istrazi.

On je 13. decembra svjedočio pred Biroom za bezbjednost radnika u američkoj državi Nju Meksiko kada je izjavio da je Gutierez-Rid predala pištolj Boldvinu, te da nikada nije rekao da je kopija revolvera kolt predata Boldvinu – pištolj bez metaka.

Smjernice za bezbjednost vatrenog oružja u filmskoj industriji nalažu glumcima da pretpostavljaju da je pištolj koji koriste napunjen ćorcima. Bojeva municija je strogo zabranjena.

U novim dokumentima podnijetim sudu tužioci navode da su nesmotreni propusti u bezbjednosti pratile produkciju filma od početka. 

Boldvin nije ozbiljno shvatio obuku iz vatrenog oružja na setu filma ,,Rđa”, naveli su tužioci u dokumentima o mogućem uzroku u kojima se navode dokazi u slučaju.

– Obuka u trajanju od najmanje sat ili duže je bila zakazana, ali stvarna obuka se sastojala od samo 30 minuta, jer, prema riječima (oružara Hane Gutierez) Rid, Boldvin je bio ometen i razgovarao je mobilnim telefonom sa svojom porodicom tokom obuke – navodi se u dokumentu.

Tužioci su za Gutierez-Rid izjavili da nije insistirala na Boldvinovoj bezbjednosnoj obuci, da nije provjeravala svaki metak ubačen u vatreno oružje i da nije poštovala odgovarajuće bezbjednosne protokole u ​​skladištenju municije.

– Gutierez-Rid je bila nesmotrena u svojoj odgovornosti da obezbijedi sigurnost na setu u pogledu vatrenog oružja. Nije ukazala Boldvinu da čini opasnu i bezobzirnu povredu bezbjednosti tako što je uperavao oružje u/prema ljudima i tako što je držao prst na obaraču – navodi se u izjavi o vjerovatnom uzroku protiv Gutierez-Rid.

Dodaje se da fotografije i video-snimci jasno pokazuju Boldvina, više puta, sa prstom unutar štitnika okidača i na okidaču, pri izvlačenju, uperivanju i držanju revolvera u futroli, rekli su tužioci.

Boldvinov advokat Luk Nikas odbio je da komentariše tvrdnje optužbe i pozvao se na raniju izjavu da se radi o užasnom kršenju pravde protiv čega će se on i njegov klijent boriti i gdje će pobijediti.

– Boldvin nije imao razloga da vjeruje da je bio pravi metak u pištolju ili bilo gdje na snimanju. On se oslanjao na profesionalce sa kojima je radio, a koji su ga uvjeravali da nema pravih metaka u pištolju – navodi se u saopštenju advokata.

Sud će odlučiti da li ima dovoljno dokaza da se za ovaj tragičan slučaj pokreće sudski postupak, a donošenje odluke bi moglo da traje do 60 dana.

Izvor: Beta/Glas Amerike/CNN