DRUŠTVO PREPORUKA

EPCG: Moguće poplave u Nikšićkom polju, zaštititi imovinu i ljude

Zbog velikog priliva vode u hidroenergetski sistem ,,Perućica”, postoji realna opasnost od poplava u rejonu Budoških bara, oko kanala rijeke Zeta, te na području nikšićkih naselja Straševina, Kličevo i Ozrinići, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

– Akumulacije ,,Slano” i ,,Krupac” prelivaju, dok je dotok rijeke Zete 135 m3/s. Nivo vode u retenziji Vrtac stalno raste, pa je jutros, u sedam sati, dostigao kotu 612,45 mnv, što je samo 1,55 metara do maksimalne kote prelivnih polja – naveli su u saopštenju.

U HE ,,Perućica”, kako ističu iz EPCG, svakodnevno prate hidrološku situaciju, stanje akumulacija i dotoka, tako da su, juče, dodaju, iz predostrožnosti podesili prelivne klapne na retenziji ,,Vrtac” na 613,75 mnv kako ne bi došlo do porasta kote iznad 614 mnv, što bi dovelo do plavljenja zemljišta i objekata po obroncima Vrtačkog jezera u mjesnoj zajednici Štedim.

– Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, postoji realna opasnost da do preliva dođe tokom ove sedmice, u četvrtak ili najkasnije u petak, pa upozoravamo mještane pomenutih naselja, kao i Direktorat za zaštitu i spašavanje, PJ Nikšić, da preduzmu neophodne korake na zaštiti imovine i ljudi na područjima koja gravitiraju hidroenergetskom sistemu u Nikšićkom polju – zaključuju u saopštenju.