SLAJDER ZDRAVLJE

DR NINA MANDIĆ: Vrijeme loših đaka

Imam jednu mladu Drugaričicu (termin, koji često koristim je preuzet od nje). Ona je psiholog, psihoterapeut i kominikolog.
Nerijetko je pitam šta bi mi zamjerila u člancima koje pišem jer ima iskustva i znanja u stručnom  obraćanju najširoj publici. Dotakne važne teme, nježno i saosjećajno. Uvijek mi uputi konstruktivnu kritiku i  dragocjen savjet.
Nisam imala  namjeru da se obraćam čitaocima po pitanju vakcine protiv malih boginja, ali me je urednica zamolila da to učinim.
MMR vakcina je bolna tema nas pedijatare, jer smo s velikim osjećajem frustracije,   izgubili bitku s internetom, folk pjevačicama, a bogami i  svjetski uspješnim teniserima. Svi oni se, bolje od nas, na čelu s antivakserskim portalima, razumiju u prednosti i mane vakcine. Očito je ( što je najtragikomičnije), da su i brižniji roditelji, jer oni svoju djecu nisu vakcinisali, a mi pedijatri jesmo.
Kažu da je čuveni profesor ginekolog Šulović, iz prošlog  vijeka, govorio, da su svi oni pametniji od nas, jer se u medicinu razumiju, a mi smo morali da je studiramo.
Čak smo, zbog niskog obuhvata vakcinacijom, dobili kao struka kritike od UNICEF-a. Rekla bih, deklarativne i olako izrečene, od ljudi koji ne poznaju prilike “na terenu”.
Da ponovim, mnogo puta sam bila u prilici da pojašnjavam  da su male boginje potencijalno opasne i da sam vakcinisala svoju djecu. I da nisam imala prilike da u toku svog 20 godina dugog rada uočim  komplikacije vakcine.
Bez uspjeha.
I onda je izbila epidemija u regionu.
I onda je odaziv u vanrednim uslovima vakcinacije zadovoljavajući.
Draga Drugaričice Jelena, izvinjavam se na nedostatku empatije.
Unaprijed se izvinjavam što ne razumijem strah roditelja.
Ali, ne mogu, a da ne zaključim, da je ovo vrijeme loših đaka, vrijeme u kojem su dezinformacije puno glasnije i dalje dopiru od struke, iskustva i znanja.
A ispaštaju naši roditelji i najviše naša djeca. 

Dr Nina Mandić, pedijatar

 

PZU ,,Doktorica Mica” Podgorica

Leave a Reply