PREPORUKA ZDRAVLJE

NAJMANJE VAKCINISANIH OD 1994. GODINE: Bez vakcina, planuće zaraza malih boginja

Ilustracija

Obuhvat djece vakcinisane MMR vakcinom najniži je od 1994. godine kada je u Crnoj Gori uvedena imunizacija protiv malih boginja, zauški i rubeole, ali i u poređenju sa svim državama na svjetskom nivou, kazao je pedijatar Nebojša Kavarić.

On je u izjavi za Vijesti poručio da ta činjenica čini djecu u Crnoj Gori, uzrasta od 13 mjeseci do tri godine, izuzetno ranjivom.

-Pored toga što je bitno da se utvrdi zašto je tako malo povjerenje građana u zdravstveni sistem i ko je za šta odgovoran kada je u pitanju promocija imunizacije, u ovom trenutku se treba usredsrediti na mogućnost pojave oboljenja i eventualne epidemije i pripremiti sistem za to – rekao je Kavarić.

On je apelovao na roditelje čija su djeca starija od 13 mjeseci, a nevakcinisana su, da odmah posjete izabranog pedijatra.

Kavarić je naveo da želi da vjeruje da neće doći do importovanja malih boginja iz susjedstva, dok je profesionalno svjestan koliko je realna pojava tog, po djecu najranijeg uzrasta, opasnog zaraznog oboljenja u Crnoj Gori.

-S obzirom na to da zarazno oboljenje putuje najbržim prevoznim sredstvom od tačke gdje već postoji do tačke gdje se prenosi, tih pola sata avionom čine dolazak morbila u Crnu Goru izvjesnim, ili već moguće u ovom trenutku, i realnim – kazao je Kavarić.

On je apelovao i na medije da profesionalnim, objektivnim i afirmativnim pristupom utiču na stvaranje međusobnog povjerenja između roditelja i zdravstvenih profesionalaca i doprinesu što boljem odgovoru na moguću masovniju pojavu morbila, poštujući apsolutno pravo na privatnost svakog djeteta i njegove porodice.

Izvor: Vijesti