DRUŠTVO SLAJDER

CETINJANKA NATAŠA VUKIĆEVIĆ U LJUBLJANI: U prehrambenoj industriji uvijek će biti posla

 

Tek kada student iz Crne Gore ode negdje vani, uvidi koliko je, zapravo, kvalitetno obrazovanje i u našoj zemlji, priča za MNE magazin Cetinjanka Nataša Vukićević.

Ona je na master studijama Biotehničkog fakulteta na Univerzitetu u Ljubljani. Znanje koje je dobila na Fakultetu za prehrambenu teknologiju, bezbjednost hrane i ekologiju na UDG je za nju bilo sveobuhvatno i cjelokupna priprema za ono što čeka studenta u nastavku školovanja, bilo to u zemlji ili u inostranstvu.

Za Univerzitet u Ljubljani kaže da je dobar domaćin svim stranim studentima. Kako se studije odvijaju na slovenačkom jeziku, uspostavili su sistem tako da svaki student, pored predavanja, može da pohađa i kurs slovenačkog jezika. Time su svima omogućili jednake uslove za usvajanje novih znanja. Njihovi dobri bilateralni odnosi sa ex-YU zemljama im omogućavaju besplatno školovanje, što je velika olakšica. Vukićević priča da joj se sviđa drugačija organizacija semestra. Šest predmeta je podijeljeno u dva bloka, te ukoliko sve obaveze iz prvog bloka završe na vrijeme, u januarskom roku studenti nemaju toliko stresan period. Smatra da je to veoma dobar sistem gdje su dva mjeseca usmjereni na intenzivnije izučavanje manjeg broja predmeta, te imaju vremena da im se posvete na pravi način. Nakon toga, po istom sistemu,slušaju predmete iz drugog bloka.

Jedan dan u Ljubljani protiče više-manje kao i u Podgorici. Fakultet od ranog jutra, predavanja, pa vježbe. U popodnevnim časovima slijedi druženje i odmaranje. Vukićević navodi da ono što je velika prednost je gradski prevoz u Ljubljani. Sa kraja na kraj grada možete da stignete, a da ne doživite stres da li će autobus doći, da li će samo proći pored vas, da li će vas dočekati nervozan vozač ili da li ćete zakasniti.

– Veliki broj stanovnika koristi gradski prevoz, što pored uticaja na ekološki otisak, ima uticaj i na saobraćajne gužve – rekla je ona.

Podsjeća da se Ljubljana nalazi u idealnom geografskom položaju. Vrlo povoljno možete da posjetite susjedne gradove i države, a da pri tom ne izgubite dragocjeno vrijeme u putovanju.

Ljubljana je grad koji odiše nekom čudnom energijom, kaže Vukićević.

– Prosto, ne možete da se osjećate loše. Osjećate se kao da ste kod kuće. Pravi je studentski grad sa puno opcija. Na svakodnevnom nivou možete da posjećujete kulturne događaje ili da idete na zabave propraćene kvalitetnom muzikom. Zavisi što vas više interesuje, ali prilika je mnogo – rekla je ona.

Kaže da su Slovenci raspoloženi  za upoznavanje, druženje ali i pomoć u svakom trenutku. Studenti su dobre kolege i za nju su bili tu u prvim trenucima, da se što lakše prilagodi novom okruženju.

Vukićević je i prije odlaska u Sloveniju, iskusila studije u inostranstvu. Bila je i u Sjedinjenim Američkim Državama preko Work and travel programa, potom na studentskim razmjenama u Hrvatskoj i Grčkoj. Ističe da je dobro iskoristila period korone, u pravcu planiranja  budućnosti, te nakon prvog većeg karantina odlučila je da je vrijeme za inostranstvo. Prisjeća se da su prve tri godine studiranja obilježila druženja, upoznavanje novih ljudi, sticanje novih znanja, putovanja, mnogobrojne nagrade i priznanja. Najdraže su joj bile nagrade koje je osvajala kao najbolji student rodnog grada, ali bi kao glavno priznanje izdvojila povelju za najboljeg studenta svoje generacije.

– Eksterna validacija nije uvijek bitna, ali u trenucima kada se nalazite na niskim vibracijama, bude jako važan vjetar u leđa. Pokažu da je vrijedno ono čemu stremite i da se na kraju svaki trudi cijeni i isplati – navela je ona.

Oduvijek je znala da želi da bude u prirodnim naukama. Užom evaluacijom to su bile hemija i biologija, odnosno njihove discipline. Znala je da želi da te nauke izučava kao primijenjene, a ne da se pojedinačno bavi njima. Tako je odluka pala na prehrambenu tehnologiju koja objedinjuje te dvije nauke i široko je primjenljiva.

– Naravno, uticaj na odluku je najviše imao – siguran posao. Prehrambena industrija je jedna od najvećih na planeti i ljudi će uvijek morati da jedu. To znači da ako radite bilo gdje duž lanca snabdijevanja hranom, uvijek ćete imati posao – rekla je ona.

Objašnjava da kada radite u prehrambenoj industriji, na raspolaganju su bukvalno hiljade različitih poslova. Postoji nešto za svakoga, bilo da se radi o kvalitetu, istraživanju i razvoju, prodaji, marketingu, proizvodnji, podučavanju ili vladi. Diploma iz nauke o hrani je sama po sebi multidisciplinarna, što otvara bezbroj mogućnosti.

Za sada želi da se posveti naučno-istraživačkom radu u oblasti proizvoda biljnog porijekla. Biti u akademskom okruženju, u dvadesetim godinama, pruža nevjerovatno velik broj prilika za napredovanje i zaista želi da ih iskoristi maksimalno.

– Da li ću se kasnije opredijeliti za industriju i svojim znanjem i kompetencijama doprinijeti njenom prosperitetu, vrijeme će pokazati, ali i potrebe okruženja. Svakako sebe vidim u Crnoj Gori. Smatram da imamo mnogo proizvoda koji su kvalitetni i koji mogu da nam budu trademark. Takođe,  moramo mnogo više da radimo na kontinuitetu u kvalitetu, marketingu, korišćenju sopstvenih resursa i izvozu – zaključuje Vukićević.

N.Đ.