DRUŠTVO PREPORUKA

HITNE MJERE VLADE ZA PLJEVLJA: Subvencija cijene struje, nabavka prečišćivača vazduha…

Danas je u zgradi Vlade održan sastanak premijera dr Dritana Abazovića, ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković-Đurović i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića povodom enormnog zagađenja vazduha i teške ekološke situacije u Pljevljima, ali i u drugim crnogorskim gradovima. Na današnjem sastanku odlučeno je da Vlada donesene urgentne i dugoročne mjere.

– Vlada će subvencionisati cijenu električne energije. Vlada će finansijski pomoći u nabavci prečišćivača vazduha za bolnice, vrtiće i škole, zatim javne institucije i domaćinstva. Vlada će obezbijediti dovoljnu količinu N95 zaštitnih maski. Kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine biće otvorena u Pljevljima. Vlada će imenovati ekološkog inspektora za Pljevlja, a do njegovog imenovanja inspektori iz Podgorice i Berana će konstantno vršiti nadzor u tom gradu – naveo je Abazović na Telegramu.

Vlada će naredne nedjelje formirati tim koji će predložiti dugoročne mjere

– Donijeti odluku da toplifikaciju Pljevalja proglasi za projekat od javnog interesa kako bi se obrzala njegova realizacija. Subvencionisati termoizolaciju objekata. Ubrzati projekte toplifikacije drugih gradova na sjeveru koji imaju problem sa enormnim zagađenjem vazduha – saopštio je Abazović.