DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Vazduh će biti zagađen i narednih dana, izbjegavati aktivnosti na otvorenom

Foto: Print screen

Pljevlja su sinoć bila najzagađeniji grad na svijetu. Loš vazduh ne udišu samo stanovnici Pljevalja, već i Nikšića, Bijelog Polja, Kotora, Bara i Podgorici. Zagađenost vazduha u tim gradovima očekuje se i narednih dana, pa iz Agencije za zaštitu životne sredine savjetuju da građani izbjegavaju aktivnosti na otvorenom.

Savjetnica za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Gordana Đukanović je za Radio Crne Gore saopštila da osnovu podataka sa mjernih instrumenata analizatora koji su u okviru državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha nalaze u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Kotoru i Baru se može zaključiti da je vazduh zagađen i veoma zagađen posebno u sjevernoj regiji, osnosno na mjernim stanicama u Pljevljima i Bijelom Polju.

Takođe, prema njenim riječima, registrujemo i veoma visoke koncentracije zagađujućih materija PM 10 i PM 2.5 čestice u Podgorici i u Nikšiću.

-Kako je i ranijih godina zabilježeno, najalarmantnija i najkritičnija situacija je u Pljevljima, tu bilježimo izuzetno visoke satne vrijednosti PM 10 i PM 2,5 čestica koje su u najvećoj mjeri uzrokovane veoma nepovoljnim meterološkim uslovima, koji tamo vladaju, a to su prisutne temperaturne inverzije, visok atmosferski pritisak, odsustvo padavina i magla, tako da kompletna količina emisije zagađujućih materija koje se emituju iz kotlarnica, iz sistema za grijanje domaćinstava, ostaje zarobljena u tom donjem sloju atmosfere tako da su koncentracije u pojedinim djelovima dana zaista visoke – istakla je Đukanović.

Kazala je da su sinoć imali preko 600 mikrograma po metru kubnom satnu koncentraciju izmjerenu u Pljevljima u 21 čas, ali da je sad situacija nešto bolja, ne samo u Pljevljima nego i u ostalim djelovima Crne Gore, ali su i dalje visoke satne vrijednosti.

Naglasila je da su akcije koje sprovodi Elektroprivreda Crne Gore povodom zagađenja u Pljevljima za pohvalu.

-Ne samo ovu situciju sa zagađenjem vazduha, nego i sa ovom prilikom da smanje upotrebu uglja, ložišta, da prihvate ovu ponudu koju im je dala EPCG. Da se u ovim trenucima kada je prisutno maksimalno zagađenje i ovako visoke koncentracije orjentišu na neke druge vidove grijanja – ocijenila je savjetnica za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Čim se promijene vremenske prilike, navodi Đukanović, biće sigurno bolja situacija.

-Savjetujem građane da iz svoje aktivnosti na otvorenom prilagode u ovim danima, upravo stanju kvaliteta vazduha, zato što se na našem sajtu i sajtu Instituta za javno zdravlje nalaze preporuke kako treba građani da se ponašaju u situacijama ovako prisutnog zagađenja, tako da se ne savjetuje fizička aktivnost na otvorenom, pogotovu treba da budu oprezni ranjive grupe građana, kao što su stare osobe, hronični bolesnici, djeca i trudnice – zaključila je Đukanović.

Izvor: CDM