DRUŠTVO PREPORUKA

PROF. EMERITUS ŽARKO PAVIĆEVIĆ: Moji najbolji matematički rezultati su studenti

Foto: UCG

Profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Žarku Pavićeviću uručeno je zvanje profesora emeritusa, na svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore. Ovo priznanje, u ime univerzitetske zajednice, predao mu je rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, saopšteno je iz PR službe Univerziteta Crne Gore.

– Bogat naučnoistraživački, pedagoški i oganizacioni rad profesora Pavićevića za 44 godine rada na Univerzitetu Crne Gore upečatljivo govore da je profesor stekao posebne zasluge za razvoj i napredak Univerziteta i Prirodno-matematičkog fakulteta i dao značajan doprinos ugledu i afirmaciji naše institucije u zemlji i inostranstvu – kazao je rektor Božović na uručenju.

Osvrćući se na rezultate 44 godine rada profesora Pavićevića, rektor Božović je kazao da mora biti ličan i emotivan u predaji ovog priznanja.

– Profesor Pavićević je bio moj prvi susret sa Prirodno-matematičkim fakultetom i svi znamo da je prvi utisak najvažniji. Danas kada pomislim na ljepotu matematičkih prostranstava, na njenu bogatu i izražajnu beskonačnost, pa na sve silno uzbuđenje tih prvih studentskih koraka – sve je to asocirano sa dragim profesorom Pavićevićem. Dragi moj profesore, ovaj dan jeste nezaslužen dar koji ste svojim pregalaštvom, znanjem i duhom darivali, opet da budem ličan, Vašem studentu koji ima ovu nesvakidašnju privilegiju da Vam preda ovo priznanje na radost cijele univerzitetske zajednice – riječi su kojima je rektor pozdravio priznanje za profesora Pavićevića.

Za postignute rezultate u nauci, ali i za obezbjeđivanje nastavno-naučnog podmlatka dobio je više nacionalnih priznanja, nagradu Oktoih, Trinaestojulsku nagradu i Decembarsku nagradu Podgorice. Bio je prodekan (1990-1994) i dekan PMF-a (1994-1998). Jedan je od utemeljivača časopisa Mathematica Montisnigri koji izlazi od 1993. godine, a danas se nalazi u bazama MathSci Net, ZentrallBlatt MATH, EBSCO i Crossref. O njegovom radu govori i podatak da je 2015. godine izabran za profesora na Nacionalnom istraživačkom nuklearnom univerzitetu iz Moskve, jedan od pet najboljih univerziteta u Rusiji.

Povodom priznanja, profesor Pavićević se posebno zahvalio svim generacijama studenata PMF-a i ostalih fakulteta na „interesantnoj, dinamičnoj i uspješnoj saradnji“, bez koje ne bi postigao ove rezultate.

Profesor Pavićević je ukazao da želi da istakne tri principa koja su ga vodila u radu na Univerzitetu.

– Prvi princip je vezan za onaj izvorni princip na kojem počiva svaki univerzitet, a ja smatram da treba da počiva i Univerzitet Crne Gore, a to je princip da univerzitet predstavlja zajednicu profesora i studenata koji tragaju za istinom. Inače, ovakvu definiciju univerziteta dao je njemački filozof Jaspers, sa kojom se ja u potpunosti slažem, ali bih dodao da je to zajednica profesora i studenata koji trebaju da se bore za pravdu u najširem smislu riječi. Drugi princip je ono što je rekao čuveni poljski matematičar Kuratovski koji je imao čime da se pohvali u nauci i koji je, na jednom svom jubileju, kada su ga pitalii Koji su njegovi matematički rezulati u nauci najbolji, odgovorio: Moji studenti. Treći princip je da je univerzitet i vaspitna institucija. Mi to često zaboravljamo – kazao je profesor Pavićević, zaključujući da profesori svojim držanjem i odnosom prema studentima utiču na ličnost i svojim držanjem treba da utiču na mlade ljude i njihov životu.