PREPORUKA SPORT

SKALONI: ,,Utakmica je bila luda, da je El Pibe živ prvi bi utrčao u teren”

Kada se u Argentini zovete Lionel, očigledno je da ste preodređeni za uspjehe.

Iako su mu samo 44 godine, Lionel Skaloni je prethodne večeri u Dohi ostvario uspjeh kojem teže svi fudbalski treneri, a samo rijetki uspiju da nađu put do sportske vječnosti.

Ono što mu nije pošlo za nogom kao igraču, uspio je kao selektor svoje zemlje i to nakon po mnogima, najdramatičnijeg finala u istoriji Mundijala.

-Želio bih da pričam o utakmici, a ne samo o činjenici da smo svjetski prvaci jer je meč bio lud. Kao trener, bio sam zaista razočaran jer i pored toga što je moja ekipa odigrala sjajno, nisam uspio da ga riješim u 90 minuta. U tom smislu nismo imali sreće. Međutim, sada se osjećam bolje nego ikada. Nisam očekivao da ćemo biti prvaci svijeta, ali smo uspjeli i to je sada najvažnije. Bez obzira na način na koji smo to ostvarili, mislim da smo zasluženo pobjednici – rekao je Skaloni.

Tri puta je Argentina morala da osvoji trofej u finalu. Najprije kod vođstva 2:0 na desetak minuta prije kraja, onda i poslije pogotka Lea Mesija u produžetku za 3:2. Međutim, sačuvali su “gaučosi” mirnoću tokom izvođenja penala, bili besprekorni i treću šansu za pehar nisu ispustili.

-Ponavljam da smo meč mogli da dobijemo u 90 minuta. Mislim da je trebalo da slavimo potom i nakon produžetaka. Međutim, duh ove ekipe je da se nikada ne predaje. Morala je da ustane tri puta i ponovo da se bori nakon udaraca koje su primili od Francuske. Zato su i zaslužili ovaj trofej jer nikada nisu odustali, baš kao i u meču sa Holandijom. Nastavili su da idu naprijed i znao sam da će se na kraju radovati – kazao je.

Leo Mesi je prirodni lider nacionalnog tima. Međutim, kada utakmica počne svi imaju samo jedan cilj, da Argentina pobijedi i usreće nevjerovatne navijače.

-Ovaj tim, ovi igrači, oni igraju za narod, za argentinske navijače. Ovdje nema ega, nema pojedinaca. Svi se udružuju u jedan tim, u reprezentaciju za cijelu državu. Nema većeg ponosa od mogućnosti da igrate za svoju zemlju – istakao je Skaloni.

Na kraju, nije mogao, a da ne pomene velikog Dijega Armanda Maradonu. Legendarni El Pibe preminuo je prije dvije godine i nije dočekao da vidi Lea Mesija kako podiže najveći pehar u svijetu fudbala.

-Iako nije sa nama i dalje mislim da je Dijego ponekad tu. Srećom, uspjeli smo da osvojimo ovo Svjetsko prvenstvo o kojem smo dugo sanjali. Zaslužili smo trofej jer smo fudbalska nacija. Nadam se da je Dijego uživao na nebu. Siguran sam da bi, da je ovdje, bio prvi naš navijač koji bi poslije utakmice utrčao u teren – istakao je Skaloni.

Izvor: CDM