ART PREPORUKA

GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA: ,,Ukroćena goropad” 13. i 25. decembra u KIC-u

Predstava ,,Ukroćena goropad’’ koju je, po tekstu Vilijema Šekspira, režirao i adaptirao Dejan Projkovski, biće izvedena 13. i 25. decembra u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović’’ sa početkom u 20h, saopšteno je iz PR službe Gradskog pozorišta Podgorica.
U predstavi igraju: Lazar Dragojević, Milica Majkić, Pavle Bogojević, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Stefan Vuković, Božidar Zuber, Goran Slavić, Nemanja Todorović, Vukan Pejović, Lara Dragović i Tatjana Torbica.
– Šekspir je cio univerzum koji sam po sebi sadrži sve odgovore na prošlost, dileme i pitanja sadašnjosti i proročanstva budućnosti. Tekst ,,Ukroćene goropad” napisan je u doba kasne renesanse, ali udahnjuje našu modernost kroz teme i probleme drame, koje su zapravo sastavni dio i naših života. Komad je danas posebno aktuelan jer se dovodi u pitanje rod. Šekspir nas uvijek vraća na izvor osnovnih principa ljudskog bića. Ali mi nećemo ništa reći na našu temu, ako ne postavimo ptanje: da li postoji specifični ženski smisao, koji se razlikuje od muškog? I ako je tako, može li se očekivati da se ženski smisao pronađe u muškom svijetu? Kao reditelj sam imao iskustva sa psihološkim sjenčenjima ženskih likova. Čini mi se da su ženski likovi uvijek psihološki tananije osjenčeni nego muški; ženski smisao meni liči na harfu, a muški na gitaru, broj žica je različit. Time ne želim dati prednost ženama pred muškarcima u smislu senzibiliteta, jer ja znam da je još od učenja o animusu i anime uobičajeno da se tako govori. Naš zadatak u pozorištu je da rušimo stereotipe o muškom i ženskom – zapisuje reditelj Dejan Projkovski.
Dramaturgiju potpisuje Dragana Tripković, scenografiju Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostimografiju Katarina Vukčević, a scenski pokret i koreografiju Tamara Vujošević Mandić.
Karte su dostupne na biletarnici KIC-a ,,Budo Tomović’’. Kontakt telefon: 020 664 237

kud duga