PREPORUKA ZDRAVLJE

ČAJ SA LEDOM: Jača imunitet i čuva od prehlade

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Zimska sezona jeste vrijeme virusa, gripa i prehlada, pa je jako važno raditi na prevenciji i jačanju imuniteta.

Jedan od načina da to postignete jeste redovno ispijanje voćnih i biljnih čajeva koji su puni vitamina, naročito ukoliko ih pijete sa medom i limunom. No, ovoga puta za vas imamo jedan odličan trik koji će ispijanje čaja podići na viši nivo, a vaš organizam zaštiti dodatno zaštititi u vrijeme niskih zimskih temperatura. U pitanju su kockice leda sa đumbirom i limunom!

Kao što naslov sugeriše, riječ je o kockicama leda koje su obogaćene ovim zdravim i za imunitet fantastičnim namirnicama. Ako pomiješate ove sastojke, snabdijećete tijelo vitaminima i hranljivim materijama koje su mu potrebne za normalno funkcionisanje. Ako imuni sistem može da funkcioniše kako treba, biće u stanju da se bolje brani od virusa i bakterija.

Đumbir je izuzetno antiinflamatorni korjen, pa će vam dobro doći zimi. Čaj od đumbira može da izliječi upalu grla, stimuliše cirkulaciju krvi i blagotvorno djeluje na varenje. Osim toga, poboljšava libido. Dakle, riječ je o sastojku koji morate imati u kući tokom zime.

Sa druge strane, limun sadrži dosta vitamina C (iako manje od zelene paprike) i blagotvorno djeluje na kožu i varenje.

Čaj sa ovakvom kockicom leda možete da pijete kad god želite u toku dana, a njegova prednost je što se brzo hladi, pa je kao takav idealan za jutarnju žurbu kada nemate previše vremena. Evo kako da ga pripremite:

Potrebna su vam samo 3 sastojka:

rendani đumbir
sok od 4 limuna
voda

Priprema:

Ogulite i narendajte oko četvrtinu šolje đumbira. Iscijedite 4 limuna, pa pomiješajte oba sastojka zajedno. Ravnomjerno rasporedite smjesu u kalupe za led i sipajte vodu da popunite prostor, pa stavite u zamrzivač.

Pripremite običan čaj (voćni ili biljni) i dodajte mu jednu kockicu leda. Pustite da se rastvori, pa probajte čaj. Ako želite slađi ukus, dodajte kašičicu meda, a ako ukus nije dovoljno jak, dodajte još jednu kockicu leda, mada će jedna po šolji vjerovatno biti dovoljna. Konzumirajte ovakav napitak redovno kako biste tokom zime zadržali dobar imunitet i spriječili pojavu virusa.

No, pored toga, ne zaboravite da vodite računa i o opštem zdravlju, redovno vježbate, hranite se zdravo i redovno provjetravajte prostorije. Na taj način zaštitićete svoj organizam tokom zimske sezone na najbolji način.

Izvor: citymagazin.rs