PREPORUKA TURIZAM

TURIZAM: Najbezbjedniji gradovi na svijetu u 2022. godini

Photo: Unsplash/Nick Karvounis

Bezbjednost je najvažnija briga putnika kad planiraju na koje će destinacije putovati. Svijet se, međutim, posljednjih godina potpuno promijenio zbog globalne pandemije i krize u Ukrajini, a značenje termina “sigurnost i bezbjednost” takođe.
Indeks sigurnih gradova (SCI) rangira 60 međunarodnih destinacija u poljima digitalne i zdravstvene sigurnosti, infrastrukture, lične sigurnosti, kao i zaštite prirode i okoline. Internet stranica govisafree.com je napravila listu od 10 najsigurnijih gradova na svijetu za putovanja. Koji su to najbezbjedniji gradovi na svijetu?

Dosadašnja praksa da prva mjesta na listi budu rezervisana za azijske gradove poput Tokija, Singapura i Osake se promijenila, ove godine evropski grad zauzima prvu poziciju.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbjednijim gradom na svijetu ostvarivši 82.4 od 100 mogućih bodova u ovogodišnjem izvještaju. Iza njega slijedi Toronto sa 82.2 boda, a Singapur i Tokio su na trećem odnosno petom mjestu. Na četvrtom se nalazi Sidnej.

U Kopenhagenu se kontinuirano radi na poboljšanju sigurnosti građana što se ogleda u niskoj stopi kriminala, urbanoj sigurnosti i preventivnom djelovanju vlasti. U Kopenhagenu bi se svi trebali da se osjećaju sigurno, bilo da su dijete ili starija osoba, muško ili žensko, dio LGBT ili dio bilo koje druge manjine, ističe gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajz.

Najbezbjedniji gradovi na svijetu za 2022. godinu su:

1. Kopenhagen
2. Toronto
3. Singapur
4. Sidnej
5. Tokio
6. Amsterdam
7. Velington
8. Hong Kong
9. Melburn
10. Stokholm

Izvor: TU Magazin