PREPORUKA ZDRAVLJE

SZO: Uvodi se novi naziv za majmunske boginje

SZO je objavio da će se oba naziva istovremeno upotrebljavati u periodu od godinu dana, a izraz „majmunske boginje“ postupno će se izbacivati iz upotrebe

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će početi da upotrebljava novi izraz “mpox” kao sinonim za majmunske boginje kako bi se izbjegao “rasistički i stigmatizujući jezik” povezan sa starim nazivom bolesti.

SZO je objavio da će se oba naziva istovremeno upotrebljavati u periodu od godinu dana, a izraz „majmunske boginje“ postupno će se izbacivati iz upotrebe.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konsultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest. Jedan od popularnijih predloga bio je naziv „mpox“.

-SZO će usvojiti termin mpox u svojim komunikacijama i ohrabruje druge da slijede ove preporuke kako bi sveli na najmanju moguću mjeru bilo kakav tekući negativni uticaj sadašnjeg naziva i usvajanja novog imena – naveli su iz organizacije.

Majmunske boginje nisu nova bolest. Virus je prvobitno otkriven kod majmuna 1958. godine, odakle je i nastalo njegovo ime. Prvi ljudski slučaj zabilježen je u Demokratskoj Republici Kongo 1970. godine.

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima, prije nego što se pojavi osip na koži.

Izvor: Dan.online