ART PREPORUKA

KAMPANJA 16 DANA AKTIVIZMA: Besplatna online projekcija filma „Ne gledaj mi u pijat“

Povodom početka globalne kampanje #16 dana aktivizma koja počinje 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama a završava Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. decembra, Sarajevo Film Festival u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT predstavlja film ,,Ne gledaj mi u pijat”, hrvatske rediteljke Hane Jušić, premijerno prikazan 2016. godine u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji evropski film u programu Dani autora.

Film prikazuje Marijanu čija se svakodnevnica, željela ona to ili ne, vrti isključivo oko njene porodice. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana zauzima njegovo mjesto glave porodice. Dok njeni neodgovorni majka i brat situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi ih izdržavala. Kada sve te stvari postanu nepodnošljive, ona počne iskušavati lične granice susretima s nepoznatim muškarcima. Međutim, odlučiti što bi zapravo trebalo da učini sa svojom slobodom, veliko je iskušenje.

Iz Instituta su saopštili da je prikazivanje filma nastavak uspješne saradnje sa Sarajevo Film Festivalom te pokušaj da se kroz umjetnost i film skrene pažnja javnosti na važnost podsticanja rodne ravnopravnosti i uklanjanja rodnih stereotipa.
– Postizanje rodne ravnopravnosti je prioritet za izgradnju stabilnog i inkluzivnog društva u kojem svi imaju jednake prilike, a prikazivanje ovog filma je upravo prilika da svoje napore pretvorimo u praksu – poručuju iz Instituta. 

Film će biti dostupan besplatno online, od 25. novembra do 10. decembra na ondemand.kinomeetingpoint.ba platformi, za ljubitelje sedme umjetnosti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

kud duga