ART SLAJDER

PODGORICA: Otvorena izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta, uručene nagrade

Izložba radova pod nazivom Projekat godine studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, upriličena povodom 20 godina studijskog programa arhitekture, otvorena je sinoć u Modernoj galeriji i trajaće do 29. novembra.

Predstavljena su 62 rada i uručene nagrade u tri kategorije.
U kategoriji Arhitektonsko projektovanje dostavljena su 33 rada. Žiri u sastavu predsjednik – profesor emeritus Branislav Mitrović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i članovi – prof. dr Jelena Atanacković -Jeličić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, departman za arhitekturu i urbanizam i mr Novica Mitrović, predsjednik Strukovne komore Crne Gore, nagradio je jednoglasno projekat Sportski centar ,,Banja Luka”, autora Edina Alihodžića, u okviru predmeta Arhitektonsko projektovanje VI. Mentori su mu bili prof. dr Slavica Stamatović -Vučković i prof. dr Rifat Alihodžić, u saradnji sa saradnicom u nastavi dr Gordanom Rovčanin-Premović.
Drugi nagrađeni projekat, koji je posebno zavrijedio pažnju žirija u ovoj kategoriji, je projekat Dom zdravlja, studentkinja Sare Tomić i Elene Simović, u okviru Arhitektonskog projektovanja 5 – zdravstveni objekti, pod mentorstvom prof. dr Dragana Komatine i saradnika doc. dr Eme Alihodžić-Jašarović i msc Nemanje Milićevića.
U kategoriji Urbanističko planiranje i projektovanje u izbor je ušlo 15 radova. Žiri u sastavu prof. dr Alenka Fikfak, predsjednica katedre za urbanizam na ljubljanskom Arhitektonskom fakultetu, arhitektkinja Ksenija Vukmanović i prof. dr Darko Reba, redovni profesor sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu odabrao je projekat Eco Villagea u Spužu, autorskog tima Nikolina Cvijović i Dejana Zindović, na predmetu Urbanističko projektovanje I. Mentorke su im bile prof. dr Svetlana Perović i saradnica dr Nevena Mašanović-Đurović.

This slideshow requires JavaScript.

Drugo priznanje u ovoj kategoriji osvojile su Žaklina Laketić, Minja Josipović, Milica Mirković i Ivana Smolović za projekat Skadarsko jezero i njegovi prostorni i arhitektonski potencijali. Mentori su im bili prof. dr Svetislav G. Popović i saradnici msc Jelena Bajić-Šestović, msc Sanja Savić i msc Nevena Mašanović.
U kategoriji Vizuelne komunikacije i tehnologije bilo je 14 radova. Žiri u sastavu Ana Matić, redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti sa Cetinja, doc. dr Petar Marković, departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Srđa Dragović, grafički dizajner i ilustrator, odlučio se za projekat Igralište – Zov divljine, autora Vladimira Fatića, na predmetu Arhitektonska radionica. Mentori su mu bili doc. dr Ema Alihodžić-Jašarović i saradnik mr Nemanja Milićević.

This slideshow requires JavaScript.

Drugo priznanje u ovoj kategoriji dobio je grupni rad na predmetu Arhitektonska grafika, autorskog dvojca Bojana Tomašević i Maša Radović, sa temom Grafički identitet grada. Mentorka im je bila doc. dr Ema Alihodžić-Jašarović.
Profesor Branislav Mitrović iskoristio je, kao predsjednik žirija, diskreciono pravo i kao najboljeg među najboljima, za 2021/22. za projekat godine proglasio Sportski centar ,,Banja Luka”, autora Edina Alihodžića. Svi nagrađeni dobili su, uz priznanja i novčane nagrade.

Doc. dr Ema Alihodžić-Jašarović kazala je da je žiri imao težak zadatak imajući u vidu širok dijapazon tema koje studenti obrađuju od prve do pete godine, pa su kandidovali po dvije nagrade iz svake kategorije.

– Ovaj događaj smatramo posebno važnim, kako za školu tako za arhitektonsku scenu Crne Gore. Izlaganje rezultata široj javnosti nije jednostavno, ali jeste neophodno, kako bismo svi skupa radili na povećanju kvaliteta, ali i razvijali i njegovali kritički stav – rekla je Alihodžić-Jašarović.

Inicijatorka ovog projekta dekanka prof. dr Svetlana Perović istakla je da je ovo trenutak kada ulaze u novo poglavlje Fakulteta ,,gdje je neophodno pokazati da ujedinjeni, sa više iskustva, možemo više i bolje”.

– Glavni cilj nam je osnaživanje konkurentnosti u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskom istraživačkom prostoru, ali se trudimo da kontinuirano, kroz različite aktivnosti, prenosimo energiju stručnoj i kulturnoj javnosti Crne Gore koja se stvara u institucionalnim akademskim okvirima naše škole – rekla je Perović.
Pripadaju, istakla je, profesiji koja se značajno razlikuje od  ostalih.
– Mi učimo studente da stvaraju reprezentativne materijalne prostore, prostore po kojima  će se njihovi korisnici identifikovati – kazala je Perović.
Dodala je da najmanje 1000 idejnih rješenja svake godine proizvedu studenti sa ovog fakulteta, od arhitektonskih konstrukcija, vizuelnih komunikacija, urbanističkog i arhitektonskog planiranja i projektovanja, energetske efikasnosti, enterijera, parterne arhitekture itd.
– Nijesu svi najbolji i ne moraju biti, ali ovih 62 izabranih  na večerašnjoj izložbi i još onih 950 proizvedenih  u prošloj godini rezultat su kontinuiranih napora studenata uz stalnu podršku saradnika i profesora, u koje su ugrađene desetine neprospavanih noći, stotine sati crtanja i predavanja i učenja i sve ono što prati složeni proces obrazovanja jednog arhitekte – rekla je Perović.
Naglasila je da im je cilj da stimulišu studente da razvijaju kolektivni doprinos, naročito u onome u čemu su najbolji, da predlažu nove koncepte, da ih nagrade za to.

This slideshow requires JavaScript.

–  Veselimo se njihovim uspjesima. Ipak, pored individualnih doprinosa, vjerujem, iznova, da su kolaborativno angažovanje, interaktivna i transaktivna angažovanost ispravni put ka oblikovanju produktivnog kolektivnog profesionalnog identiteta, koji, između ostalog, uključuje spremnost pojedinca na, samo-transformaciju ličnosti i stvaranje iskustva koje je otporno na individualni interes i nadilazi prepreke u dinamičnoj korelaciji između akademskog i profesionalnog – kazala je Perović, zahvalivši Strukovnoj komori arhitekata, koleginicama i kolegama koje su pomagale u realizaciji izložbe, svim studentima, profesorima i saradnicima koji su učestvovali u ovom procesu.
Predsjednica žirija u kategoriji Vizuelne komunikacije i tehnologije prof. mr Ana Matić prokomentarisala je nagrađene projekte, a komentar su, putem video-poruke saopštili i predsjednica žirija u kategoriji Urbanističko planiranje i projektovanje Alenka Fikfak i predsjednik žirija u kategoriji Arhitektonsko projektovanje Branislav Mitrović.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga