PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

BOGOR: ,,Grad kiše” sa najviše munja na svijetu

Foto: YouTube screenshot/Hendika Pratama

Na najnaseljenijem indonežanskom ostrvu Java nalazi se Bogor, poznat i kao “Grad kiše”, jedan od gradova sa najviše grmljavinskih oluja na svijetu.

Kiša pada gotovo svaki dan i to najčešće između podneva i 13 sati. U Ginisovoj knjizi rekorda Bogor je zabilježen kao grad sa najviše munja. U jednoj godini munje su se pojavile čak 332 dana.

Između ostalog, razlozi za to su vlažnost vazduha i temperatura koje čine najbolje uslove za pojavu munja. Prosječna vlažnost je 85 odsto, a temperatura vazduha 25 stepeni Celzijusovih. Osim po neobičnom vremenu, Bogor je jedno od najboljih mjesta na Javi za istraživanje lokalne gastronomije.

Čak i stanovnici Džakarte putuju u Bogor kako bi istraživali slasne ukuse. Na ulicama grada mogu se probati najrazličitiji street food specijalteti: od na primjer ćufti u supama, rolnica punjenih ribom i mesom posluženih na listu banane, pilećih i jagnjećih ražnjića do ledenih pića od egzotičnog voća.

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Bogoru je botanički vrt izgrađen prijre otprilike dva vijeka. Tamo možete da pronađete preko 6.000 vrsta tropskih biljaka. Samo Botanički vrt svake godine u Bogor privuče više od 60.000 turista.

U gradu kiše, munja i predivne prirode možete da uživate i u safari parku, isprobate paraglajding ili pak istražite kompleks cvjetnih vrtova koji je najveći u zemlji. Takođe možete da planinarite, plivate, kampujete, pa čak i jašete, ali u svakom slučaju ako odlučite tamo da putujete ponesite kabanicu.

Izvor: b92.net