PREPORUKA ZDRAVLJE

ČETIRI ZDRAVSTVENE PREDNOSTI NARA: Obiluje vitaminima i mineralima

Foto: Pixabay

Nar spada među najzdravije voće.

1. Dobar je za srce

Vlakna koja se nalaze u sjemenkama nara povezana su sa zdravljem srca. Prema istraživanju iz 2021. godine u Current Cardiology Reports, ljudi sa najvećim unosom vlakana imali su značajno smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci kažu da je ovo smanjenje posljedica sposobnosti vlakana da snize loš holesterol, smanje krvni pritisak i upalu.

2. Odličan je za varenje

Dijetalna vlakna u naru su moćni “motori” za varenje hrane. Unos dovoljno vlakana pomaže u poboljšanju varenja i sprječavanju zatvora. Jedna stvar koju treba napomenuti je da ćete dobiti vlakna samo ako jedete sjemenke nara, a ne ako pijete sok od nara.

3. Pomaže snižavanje krvnog pritiska

Sok od nara sadrži različite vrste antioksidanta i polifenola koji pozitivno utiču na kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da konzumiranje ovog soka tokom dvije nedjelje snižava krvni pritisak.

4. Bogat je antioksidantima

Antioksidanti su jedinjenja koja pomažu u zaštiti ćelija našeg tijela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su uvijek prisutni u našem tijelu, ali njihovo preveliko prisustvo može da bude štetno i da doprinese brojnim hroničnim bolestima.

Izvor: telegraf.rs