Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

KIC: Mladi dijaspore dodijelili godišnje nagrade najhumanijima

Foto: KIC

Drugu godinu zaredom, Mladi dijaspore Crne Gore dodijelili su priznanja istaknutim organizacijama, pojedincima i privatnicima čija humanost i dobročinstvo su obilježili godinu na izmaku, saopšteno je iz PR službe KIC-a ,,Budo Tomović”.
Mladi su tokom godine pratili djelovanje i zalaganje pojedinaca i organizacija, privrednika i institucija i odlučili da nagrade najzapaženije i najhumanije. 
Nagrade su sinoć u Multimedijalnoj sali KIC-a uručivale Bisera Mustafić, Gordana Sarić, Konstantina Nina Vojinović i Snežana Burzan Vuksanović. 

Foto: KIC

Nagrađeni u kategoriji „Heroji godine” su Vatrogasci Crne Gore koji su se snažno borili sa vatrenom stihijom tokom cijelog ljeta. Drugi heroj je dječak iz  Pljevalja, maleni Dario Soković, koji je spasio život svojoj drugarici.
Kao „Žene godine“ nagrađene su Bisera Mustafić, dama Podgorice prepoznata po svojoj dobroti i organizaciji mnogih divnih zabavnih i humanih večeri, zatim Sara Bero, hrabra majka djevojčica oboljelih od Daunovog sindroma, dok je treća žena godine Vesna Šoškić dama koja je svojim perom činila dobra u gradu pod Rumijom. 

Foto: KIC

Kulturno – informativnom centru „Budo Tomović'“ uručena je nagrada u kategoriji  „Pomozi srcem“ – za širenje kulture i dobrote, a priznanje je primila direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović.
Uz riječi zahvalnosti, direktorica Burzan kazala je da ovo priznanje ima posebnu vrijednost jer dolazi od mladih ljudi koji su prepoznali KIC ne samo kao srce kulture, već i srce dobrote, budući da vodeći gradski centar kulture zaista jeste pravi primjer širenja ljubavi i filantropije, uz svoju prvenstvenu, umjetničku misiju. Ona je dodala da je raduje što se među brojnim nagrađenim humanistima i humanistkinjama, nalazi i KIC koji će nastaviti da kroz kulturu i umjetnost, pomaže, podržava i podstiče dobra djela.
Osim KIC-u, nagrada Pomozi srcem pripala je organizaciji IPO MONTENEGRO iz Bara koja pored svojih redovnih aktivnosti nerijetko učestvuje u humanitarnim akcijama, NVO-u Izvor života i NVO-u Orijent iz Bara, koji su prepoznati po višegodišnjem humanitarnom radu. Dobitnik je i Alfa Centar Nikšić koji je prepoznat po velikom broju radionica i projekata i pružanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu  u Nikšiću. Defendologija Centar iz Nikšića koji se bavi problemom prosjačenja takođe je među dobitnicima za zalaganje u ovoj oblasti kao i izgradnju svog centra. Emisija „Dnevnica” za Feđu je svakako ostavila upečatljiv trag u godini na izmaku te zaslužila ovogodišnju nagradu. 

Foto: KIC

Još jedan dobitnik je Fondacija Budi human, koja je pomogla velikom broju djece da dobiju svoju šansu za izlječenje. Nagradu su dobile i dame iz organizacije „Gospoine Zete” prepoznate po mnogim manifestacijama koje čuvaju tradiciju ovih krajeva. Dobitnici su i DDK FAP mašina iz Nikšića mlada organizacija koja već bilježi velike rezultate, Crveni krst Nikšić koji osim humanitarne pomoći organizuje i edukacije, Grupa Ana Đoković In Memorijam koja nosi ime po prerano preminuloj mladoj Baranki, udruženje Roditelji.me iz Podgorice koji se godinama zalažu za samohrane roditelje i njihova prava kroz niz radionica, projekata itd. 
Dobitnici su i Crkva Svetaca Isusa Hrista koja pomaže Crveni Krst i neke od  Narodnih kuhinja u našoj zemlji, organizacija „Srbi za Srbe” koji su na teritoriji Crne Gore za višečlane porodice izgradili  kuće u Podgorici, Beranama, Gusinju, Plavu, Nikšiću. Nagrada je ove godine pošla i u ruke Romske inicijtive iz Nikšića, ali i Islamskog centra u Baru.
Nagrada za životno djelo potshumno je dodijeljena Marku Novakoviću glavnom uredniku TV7, kao  i crnogorskom glumcu Zefu Batu Dedivanoviću.
Priznanja su uručena i  direktorici Sigurne ženske  kuće  Ljiljani Raičević, kao i Miodragu Midu Drekaloviću, dugogodišnjem humanisti i sekretaru Crvenog krsta Nikšić, ali i umjetniku i zabavljaču Radojici Stankoviću – Šanti Panti.

Foto: KIC

Ličnosti godine su Maja Boljević direktorica Fonda za aktivno građanstvo,  Goran Đurović direktor kompanije Cerovo, Almedin Cecunjanin učesnih brojnih humanitarnih manifestacija, direktor Fondacije Budi human Goran Jovanović, predsjednik KK Mornar i istaknuti humanista Đorđije Pavićević,  kao i tvorac emisije Dnevnica Vladan Otašević,
Nagradu Za doprinos dijaspore’ dobio je Selmin Bato Muratović. 
U kategoriji medijskog izvještavanja i praćenja gotovo svih humanih aktivnosti  nagrađeni su: Vladimir Fuštić TV7, Biljana Brašnjo dugogodišnja dopisnica dnevnih novina Dan, a sada novinarka portala i televizije Nikšić, Portal Bar info, Nemanja Pavićević TVCG, CDM portal, Portal Vijesti, Portal Berane online, Portal Bijelo Polje Online, Željko Šapurić Dan, Portal Onogošt Nikšić.
Za nemjerljivu humanost ove godine su nagrađene kompanije Kalamper Doo, Kips Gradnja, Direct Media Podgorica, Red comerc, Moka Mard, MI Goranović, Monte Mitros, Hel company, Next auto, Multicom i Unel Doo.
Veče je bilo obojeno sa puno emocija, uz promociju dobra i humanosti, sa jedinstvenom željom i zaključkom da narednih godina uz još više dobročinitelja, ipak bude manje povoda za pomoć.