MODA SLAJDER

GP CONTOUR FASHION CONNECTION: Humanost i održiva moda obilježile jubilej

Jubilarno, 25. izdanje GP Contour Fashion Connectiona priređeno je večeras u Podgorici u organizaciji modne agencije ,,Mondaine models”.
Predivni prostor dvorca Petrovića na Kruševcu bio je inspirativan za spoj mode, umjetnosti, muzike i humanosti.
Veče je počelo prikazivanjem kolekcije Biljane Tipsarević za jesen/zimu 22/23 pod nazivom „Manifesto la Lune“. Otvorena je muzikom u kojoj se kaže: ,,Mjesec ima dva lica. Da, promjenjiv sam”.

Kolekciju je krasio savršen kroj vanvremenskih klasika koji su odisali elegancijom i seksepilom. Odijela, haljine i kapute namijenila je damama koje su uspješne, samosvjesne i ostvarene. Koža je kao materijal bila dominantna – od crnih pantalona sa crvenom jaknom ili jakne preko svjetlucave haljine do korseta koji je bio kombinovan sa plišanim pantalonama. Haljine su bile svjetlucave, pripijene, kratke, neke sa prorezima, duge crvene, crne i zelene boje. Odijela su pratila liniju tijela, od sakoa do pantalona, svjetlucavih i jednobojnih. Lijep je detalj bio crni sako sa resama. Predstavljeni su i kaputi u crnoj, krem i sivoj boji. Kombinezoni su bili jednobojni, svjetlucavi, crveni i crni. Od materijala, pored kože, korišćen je pliš, svjetlucavi lame i čipka. Nakon revije Tipsarević je podijelila utiske u razgovoru za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

– Utisci su fantastični. Ja se zaista ugodno osjećam kada dođem u Crnu Goru i kada imam reviju u vašoj prelijepoj zemlji, gdje vidim mnogo dragih prijatelja i klijentkinja. Velika mi je čast što sam dio Fashion Connection-a. Već godinama sarađujemo i uvijek se osjećam kao da sam sa porodicom. Oni prelijepo organizuju događaje i sve bude savršeno – rekla je Tipsarević za MNE magazin.
Kaže  da je sloboda za nju privilegija.
– Mislim da je u današnje vrijeme najveći luksuz imati slobodu izbora, slobodu življenja – kaže Tipsarević za MNE magazin.
Drago joj je što ovaj događaj ima i humanitanu notu ,,da se pomogne onome kome je pomoć neophodna”.

Pored humanitane, ovo je izdanje imalo i dio posvećen održivoj modi.
– Ono što je činjenica jeste da je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača planete Zemlje. Mislim da je čak na drugom, trećem mjestu, tako da buđenje svijesti o održivosti mode je zaista značajno u ovom trenutku – kazala je Tipsarević za MNE magazin.
Anja Radulović prikazala je kolekciju za jesen/zimu 22/23 kojoj je dala ime „PRA“.
Upravo u ovoj kolekciji viđen je njen slikarski, umjetnički pečat. Protkan je bio kroz sve modele, od odijela do haljina, jakni i tunika. Zanimljiva je bila i haljina koju je oslikala i na nju, u donjem dijelu stavila svoj potpis.
Autentičnost crnogorskog pejzaža čini okosnicu njenog umjetničkog stvaralaštva.
– PRA je nastao bazirajući se upravo na tome, iskazan kroz etno motive, predstavlja nosivu umjetnost. Kolekcija je posebna po spoju romantičnih i voluminoznih detalja sa striktnim formama u liniji kolekcije, kombinovanju metalik i mat tekstila sa ručno rađenim teksturama i dezenima. U tehničkom dijelu osim klasičnih tehnika šivenja, veza i tkanja, obuhvaćeni su i proces oslikavanja materijala, upotreba printova, što za rezultat daje jedinstveni vizuelni pečat – riječi su kojima je Radulović opisala kolekciju.
Za MNE magazin prenijela je utiske nakon revije.
– Sve je dobro prošlo, tako da sam zadovoljna. Jedva čekam da vidim video materijale, jer sam bila sve vrijeme u bekstejdžu. Još sabiram utiske – rekla je Radulović za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

Moda je, ističe, ogromna industrija koja za cilj ima svoj profit.
– Uvijek ima loših i dobrih strana, ali ono što mi možemo kao modni dizajneri da uradimo, kao pojedinci da vodimo računa o ekološkim stranama proizvodnje i da, u skladu sa tim, djelujemo. Naravno, sve zavisi od krajnjeg korisnika, odnosno kupca – rekla je Radulović za MNE magazin.
Jubilarno izdanje GP Contour Fashion Connection-a zatvorio je kolekcijom VIGOR Igor Todorović.
Kolekcija je inspirisana etimologijom engleske riječi vigor (effort, energy, entusiasm), koja metaforično opisuje stvaralački proces svake kolekcije i svakog komada sa potpisom ateljea.
– Posvećeni uvijek kvalitetu tkanine, konstrukcijama i poruci koju moda nosi u svojoj neverbalnoj manifestaciji i ova kolekcija ima za cilj da potvrdi da je modni put i kroz samo slovo V u metafori istovremeno i vizija, vertikala, vrlina, volumen, vid ali i victoria ili pobjeda – kazao je Todorović o kolekciji.
Sve ovo publika je bila u prilici da vidi kroz modele, od bijele kratke bunde ispod koje je bila svjetlucava haljina, bijelog kompleta, zelene haljine, lepršave sa divnim detaljima, interesantnog kačketa sa mrežom preko njega, savršeno skrojenog crnog kompleta sa mrežom, providne haljine sa crnim kožnim topom,crne duge pliš haljine sa resama do plišanih kompleta i haljina sa interesantnim ljubičastim detaljima. Za kraj je ostavio predivnu hajinu ispod čije jakne se nalazio dio sa resama.
Nakon revije i on je sumirao utiske za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

– Utisci su uvijek pozitivni u Podgorici. Mi smo zaista srećni da imamo veoma mnogo prijatelja i klijenata, ljudi koji nas vole. Zaista s velikim zadovoljstvom dolazimo u Podgoricu svi mi iz tima i radujemo se – rekao je Todorović za MNE magazin.
Dominantan detalj u ovoj kolekciji i vrlo upečatljiv bio je mreža.
– Simbolika mreže je jedno oslobađanje. Vidjeli ste da ih nismo prikrivali preko lica. To je, metaforično, vađenje iz mreže u koju smo upali posljednjih par godina, zbog ovoga što se dešavalo u svjetskom smislu – kovida i svega ostalog, jer je moda izgubila povod i priliku – istakao je Todorović za MNE magazin.
Sloboda je, kaže, nešto što postavlja kontekst potpunog otvaranja svake vizure, neopterećene formama i situacijama. Sloboda je poštovanje, jer kada poštujete tuđu slobodu, oni će poštovati vašu. Dakle, morate da imate taj dijalog u slobodi. Sloboda nije lična osobina, sloboda je zajednička i u tom smislu, u mom poslu, sloboda ima za cilj da se prepoznaju te slobode. Moja sloboda je možda da nešto kreiram, a nečija druga sloboda da to obuče i ako imamo te dvije slobode, onda smo pobjednici – rekao je Todorović za MNE magazin.
Moda je, ističe on, počela da preispituje svoje postavljanje koncepata, zato što je kovid natjerao da o tome razmišlja.
– Moda je negdje shvatila da je neophodno da bude okrenuta toj održivosti, ekologiji, da shvati koliki je zagađivač. S druge strane,  je vrlo lojalan pratilac svega što je vezano za humanitarnu aktivnost jer moda je ta vrsta aktivacije. Moda je mnogo obojila i umjetnost kroz važeće fondacije i tako dalje. Moda negdje, nakon čitave ove priče, gleda na to kao na jedan svoj novi kanal komunikacije. To je važnost. Moda u tom smislu funkcioniše i poštuje tako sebe – zaključuje razgovor za MNE magazin Todorović.
Na spratu dvorca priređena je izložba radova studenata druge godine, smjera Modni dizajn na Fakultetu za dizajn i multimediju UDG-a, pod mentorstvom Ane Vasiljević- Čelar. Njihov projekat „Neo antique spirt“ bavio se istraživanjem teme antike u futurističkom maniru viđen kroz Olimpijske igre i filosofiju slobode duha i tijela. Kroz kreativan proces drapiranja razradili su forme odijevanja antike u savremenom konceptu dok su im 3D intervencije u materijalu služile kao eksperimentalni izazov kreativnih rešenja. Kao i uvijek, fokus je bio na održivoj modi.
Aleksandra Džaković, u sklopu brenda AKKA, takođe je predstavila mini-kolekciju posvećenu održivoj modi.
Duh klasike donijele su violinistkinja Tanja Ševaljević-Bogdanović i flautistkinja Dijana Orlandić.
Ovo veče obojila je i humanitarna nota. Modna agencija ,,Mondaine models”, kroz saradnju sa organizacijom „Devet dobrih žena“, prikupila je novac za liječenje Podgoričanke Nine Cicmil u Bjelorusiji.
– Napravili smo pauzu u organizovanju Fashion Connection-a, a jedini razlog za to je bila pandemija. Ono što je nama sve ovo vrijeme izuzetno značilo jeste spoznaja da je ova modna manifestacija prepoznata kao ona koja drži standard koji očekuju ljubitelji i poštovaoci mode kako po broju revija, tako i po kvalitetu kolekcija. Predstavljene su autorske kolekcije koje su plijenile dizajnom, kvalitetom izrade modela i inovativnošću. Napravili smo konekciju sa održivom modom i nastavili i našu misiju spajanja mode i humanosti. Tako smo i večeras pozvali sve posjetioce da doniraju novac namijenjen za liječenje naše sugrađanke. Imali smo jednu vrlo uspješnu noć u svim segmentima kojoj je prisustvovalo oko 250 gostiju i zaista smo zadovoljni – utisci su jedne od organizatorki Danijele Mujović.
Za frizuru je u ovom jubileju bio zadužen tim Zorana Vukčevića, a za šminku Ljubica Vukčević. Ovaj GP Contour Fashion Connection mirisao je na novi muški i ženski s’Oliver, imao aromu vrhunskih vina Mola i ChocoBash čokolada, a za naočare se pobrinula Optika Mirković.
B.R.
Foto: B. Šekularac