ART PREPORUKA

ZETSKI DOM: Pod oba Sunca uskoro pred publikom

Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu ,,Zetski dom” u toku su probe za predstavu ,,Pod oba Sunca”, koja će biti premijerno izvedena narednog mjeseca, saopšteno je iz PR službe ,,Zetskog doma”.

Predstavu prema istoimenom romanu Ognjena Spahića, u dramatizaciji Stele Mišković, režira Boris Liješević.

Uloge tumače Varja Đukić, Srđan Grahovac i članovi ansambla ,,Zetskog doma” – Jelena Laban, Jelica Vukčević, Marija Maša Labudović, Goran Vujović i Vule Marković.

Reditelj Boris Liješević kaže da je u pitanju priča našeg vremena i naših prostora.

– To je priča kolektivnog sjećanja generacija koje pamte veliku zemlju u kojoj smo živjeli i njen raspad, koje, takođe, svjedoče ovom novom vremenu, a koje te slike raspada nose cijeli život kao neku kolektivnu traumu – poručio je on.

Kako Liješević dodaje, pored toga riječ je i o intimnim pričama junaka, pošto komad gotovo Bergmanovski govori o veoma složenim međuljudskim odnosima, o ljudima kojima postaje tijesno u sopstvenoj koži.

– Već nekoliko sedmica radimo u predivnom pozorištu Zetski dom, sa divnom ekipom koju čine izvanredni crnogorski glumci raznih generacija i veoma sam zadovoljan i srećan zbog toga – kazao je Liješević.

Autorka dramatizacije Stela Mišković naglasila je kako su intervencije na romanu bile neznatne i odnosile su se uglavnom na scenska prilagođenja.

– Trudili smo se da, uz likove i osnovnu ideju, zadržimo sve ,,sokove” kojima obiluje fantastični roman Ognjena Spahića. U tom smislu smo i monološku formu koja je zastupljena u romanu zadržali u dramatizaciji, tako da naše scene zapravo proističu iz naših monologa i tvore jedinstven scenski doživljaj – istakla je ona.

Glumica Varja Đukić mišljenja je da se na sceni Kraljevskog pozorišta ,,Zetski dom” rade najbolje predstave.

– Mislim da će ovo vjerovatno biti jedna od značajnijih predstava, s obzirom na to da je riječ o domaćem piscu, o domaćem dramskom djelu, ali i o jednoj vanrednoj temi koja je negdje prećutana, a koja nas sve i dalje opsijeda – ocijenila je Đukić.

Dodaje da je rad zanimljv, odgovornost velika, te da očekuje kako će publika prepoznati da predstava ,,Pod oba Sunca” jeste pomak u našem pozorišnom životu.

Scenografiju potpisuje Janja Valjarević, kompoziciju Nina Perović, a kostimografiju Lina Leković. Asistentkinja režije je Nina Martinović.

Roman ,,Pod oba sunca” Spahić je stvarao po pozivu Kraljevskog pozorišta ,,Zetski dom”, a objavljen je 2020. godine.

kud duga