PREPORUKA SPORT

LEJVER KUP: Suze na oproštaju Rodžera Federera

Foto: Reuters

Emocije su preplavile sve koji su u noći između petka i subote prisustvovali posljednjem plesu švajcarskog asa Rodžera Federera po teniskom terenu.
Plakao je Federer, plakali su igrači i publika Lejver kupa u londonskoj O2 areni.
A kakav je bio meč? Iako nakon više od dva sata nisu uspjeli da ostvare pobjedu u dublu protiv Džeka Soka i Frensisa Tijafoa (4:6, 7:6, 11:9), bilo je divno gledati Federera i Nadala u takvom naletu na terenu. Bilo je izvrsnih poena.
Ulazak na teren ispraćen je uz stojeće ovacije 17.500 ljudi.
Eli Goulding pjevala je uživo ,,Still falling for you” i ,,Fire and ice”. Bilo je puno emocija i kada je prikazan video u kojem su o Federeru govorili Nadal, Federerova majka Linet i drugi.
Taktičke savjete dijelili su im Novak Đoković i Endi Marej. Prelijepo je bilo gledati ovu ,,četvorku” (Federer-Nadal-Đoković-Marej) ujedinjenu nakon što su se nemalo puta našli jedan naspram drugog na terenu.
Kao i u svakom meču, u ovom je Federer igrao gospodski i dostojanstveno.
– Uživao sam vežući pertle na patikama zadnji put. Pribojavao sam se da će nešto poći po zlu, da će mi ,,otkazati” leđa ili pući list – ali, izdržao sam. Meč je bio odličan. Presrećan sam. Bilo je divno. Naravno, igranje u istom timu sa Rafom i imajući ove momke, sve njih ovdje, sve legende – hvala vam – kazao je Federer Džimu Kurijeru nakon meča kroz suze.

Foto: Reuters

Plakao je grleći saigrače iz Tima Evrope, igrače iz Tima svijeta i porodicu.
– Bilo je upravo onako kako sam želio, zato vam hvala. Bilo je ovo savršeno putovanje i opet bih ga ponovio – obratio se ovim riječima Federer publici.

Foto: Reuters

Imao je što da kaže i Nadal.

Foto: Laver Cup

– Na teren sam izašao tresući se, napravio duplu grešku na početku meča. Kada Rodžer napusti Kup, važan dio mog života otići će sa njim zbog svih bitnih trenutaka kada je bio pored ili ispred mene. Bilo je emotivno za mene da vidim porodicu, sve ove ljude. Teško je opisati, ali momenat je nestvaran – rekao je Nadal.
Federerova karijera takođe je bila nestvarna. Osvojio je 20 grend slem i 103 ATP titule u singlu, po čemu je drugi u Open eri. Tokom karijere ostvario je 1.251 pobjedu i pretrpio 276 poraza, uz procenat uspješnosti od 82 odsto. Osvajač je srebrne olimpijske medalje u Londonu 2012. godine i zlatne u dublu, četiri godine ranije u Pekingu. Federer je 310 nedjelja bio prvi na ATP listi, od čega 237 uzastopnih.


Danas je objavljeno da se Nadal, iz ličnih razloga, povlači sa Lejver kupa, a zamijeniće ga Kamerun Nori. Rodžera Federera mijenja Mateo Beretini u Timu Evrope. Program za danas je Beretini-Ože Aljasim 14 h, Nori-Fric 15:30 h, Đoković-Tijafo 20 h, a u dublu Beretini/Đoković-De Minor/Sok 21:30 h.
B.R.