DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Vakcinacija djevojčica od devet godina HPV vakcinom počinje u ponedjeljak

Na danas održanom sastanku u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, na kojem su prisustvovali direktori zdravstvenih ustanova, izabrani doktori za djecu, ginekolozi, epidemiolozi i medicinske sestre, ministar zdravlja Dragoslav Ščekić zvanično je najavio početak HPV Vakcinacije u Crnoj Gori, saopšteno je iz PR službe Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
– Trenutak u kome se nalazi Program imunizacija u Crnoj Gori je veoma izazovan i kompleksan. Brojni uticaji i odgovor na te uticaje u prethodnih nekoliko godina učinili su da povjerenje stanovnika Crne Gore u vakcinaciju kao preventivnu mjeru bude jednom dijelom poljuljano. Samo da podsjetim da je vakcinacija preventivna mjera, koja je uz obezbjeđivanje tehnički ispravne vode za piće i higijenu, spasila najviše života u istoriji medicine i da nam je omogućila komforan život oslobođen mnogih opasnih bolesti. Učestalost javljanja raka grlića materice i učestalost umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori više nego jasno nam ukazuju da hitno moramo da preduzmemo sve preventivne aktivnosti koje u narednim godinama i decenijama mogu da promjene ovu, trenutno, alarmantnu sliku – naveo je ministar.
Takođe, u svom obraćanju ministar je istakao da je „posebna odgovornost upravo na timova izabranih pedijatara, izabranih ginekologa, direktora zdravstvenih ustanova i svih zdravstvenih radnika”.
– Snaga vaše preporuke, snaga iznošenja nespornih naučnih činjenica, odnos sa roditeljima… iako nisu svemoćni, ipak su nesumnjivo od najvećeg značaja i uticaja. Pored toga, napominjem da ste pozvani da u okviru definisanih pravila i u svojim zajednicama preuzmete akciju i vođenje procesa. Organizujte se, pozivajte djecu na redovne sistematske preglede, pričajte sa njima, idite u škole, pravite edukativne tribine, dijelite edukativne materijale, snažno preporučujte vakcinaciju na svakom mjestu i na svakom koraku – zaključio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.
Naglašavajući značaj uvođenja HPV vakcine u kalendar imunizacije, dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore rekao je:
– Iako pritisnuti velikim bremenom pandemije COVID-19 koje je u pojedinim periodima u proteklih 12 mjeseci bilo izuzetno teško, uspjeli smo da od kraja prošle godine do danas uradimo dosta na pripremi za početak vakcinacije protiv humanih papiloma virusa u našoj zemlji. Institut je uložio svoje materijalne i organizacione resurse u sprovođenju brojnih edukacija, kreiranju edukativnih materijala, štampanju edukativnih materijala, adaptaciji sajta, stalnim medijskim prisustvom naših stručnjaka u najavi ovog procesa.
Moramo se posebno zahvaliti timu ministra zdravlja i kancelariji SZO u našoj zemlji koji su nam pružali nesebičnu podršku. Takođe, zahvalnost dugujemo i Ministarstvu prosvjete koje se u posljednja tri mjeseca aktivno uključilo u ovaj proces. U ovom procesu smo sve vrijeme realni i racionalni i stojeći čvrsto sa objema nogama na zemlji napominjemo svima da je ovo samo početak procesa te da će borba za razvoj kvalitetnog Programa HPV vakcinacije, njegovom proširenju i jačanju potrajati.
Dodatnih izazova, dodao je, će sigurno biti, ,,možda i nekih koje u ovom trenutku ne možemo predvidjeti”.
– Pokušaćemo da kroz uticaj na porast znanja, svijesti i povjerenja, učinimo roditelje kompetentnim da na osnovu činjenica donesu odluku da zaštite svoje dijete. Teško je shvatiti dobro informisanog roditelja koji odbijajući HPV vakcinaciju preuzima odgovornost da se desi maligna bolest njegovom djetetu, a od koje je mogao da ga zaštiti – zaključio je dr Galić.

Leave a Reply