MAGAZIN PREPORUKA

UZBH: Inspektori povlače sa crnogorskog tržišta sve proizvode barene kobasice brenda ,,Wudy”

Ilustracija

Inspektori će danas sa crnogorskog tržišta povući sve proizvode barene kobasice brenda ,,Wudy”.

To su ,,Vijestima” kazali iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i pojasnili da će nakon toga utvrditi da li je bilo spornih lotova.

– Ukoliko budu pronađeni, biće uništeni u skladu sa propisima – saopštili su iz Uprave.

Mediji u Srbiji danas su objavili da je Uprava za veterinu dobila od sistema za brzo obavještavanje Evropske unije – RASFF informacije da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvezen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom.

Iz Uprave za veterinu Srbije su saopštili da se hitno kontrolišu uvozne pošiljke, čija će dalja distribucija biti zabranjena.

– Proizvod koji je dospio na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen – saopšteno je.

Bakterija listerija može, prema navodima Uprave za veterinu, da izazove trovanja hranom, “naročito kod osetljivih kategorija populacije”.

– Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvezena količina u pakovanjima od jednog kilograma, zatim 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uvezenih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospio na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen – prenosi N1.

Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je, kako je saopšteno, sve raspoložive informacije na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima od kojih je zatraženo i povratno izveštavanje. Potrošačima u BiH je preporučeno da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju određene proizvode ,,Wudy”.

Izvor: vijesti.me

Leave a Reply