PREPORUKA SPORT

ATP: Alkaras postao najmlađi svjetski broj jedan

Foto: Getty Images

Pobjedom na Otvorenom prvenstvu SAD, španski teniser Karlos Alkaras od danas je i zvanično postao najmlađi igrač koji je preuzeo prvo mhesto na ATP listi, piše Beta.

Ovaj 19-godišnji teniser je prošle noći u finalu US Opena pobijedio Norvežanina Kaspera Ruda sa 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 i tako osvojio svoju prvu grend slem titulu u karijeri i osigurao broj 1 na ATP listi.

– Trenutno nemam riječi. Samo želim da nastavim da sanjam – rekao je Alkaras poslije pobjede nad Rudom.

Alkaras je postao najmlađi grend slem šampion otkako je njegov zemljak Rafael Nadal, takođe sa 19 godina, podigao trofej na Rolan Garosu 2005. godine, ali i najmlađi šampion US Opena od Pita Samprasa (19) 1990. godine.

– Ovo je ludo, nešto o čemu sam sanjao kao dijete, otkako sam počeo da igram tenis. Nisam zamišljao da ću ovo postići sa 19 godina. Sve se desilo tako brzo. Nevjerovatno – rekao je Alkaras.

Mladi španski teniser je istakao da je nevjerovatno ostaviti trag u istoriji, ali je dodao da ne želi da se poredi sa ,,velikom trojkom”, Rodžerom Federerom, Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom.

– Ono što je ,,velika trojka” postigla… Održati taj nivo 20 godina je teško. Ne želim da poredim sebe s njima, nego im se divim – rekao je Alkaras.

On je naveo da ga ovaj uspjeh neće promijeniti i da će ,,nastaviti da šeta ulicama svog sela i da pozdravlja ljude”.

– Ponosan sam što sam iz El Palmara, iz Mursije, Španije. Naravno, dogodiće se stvari koje nisam zamišljao da će mi se dogoditi sa 19 godina, ali poznajem sebe, ostaću čvrsto na zemlji. Ostaću isti dečko. Vratiću se u Španiju da vidim prijatelje i porodicu, biće kao uvijek. Proslaviću sa njima i to je sve – kazao je Alkaras.

Što se tenisa tiče, naglasio je, želi da nastavi da radi, da osvaja titule i da ostane što duže u vrhu kao što je to radila ,,velika trojka”.

– Zato ne smijem da stanem, moram da nastavim da radim – dodao je on.

Alkaras je naveo da je poslije osvajanja mastersa u Majamiju i nakon što je dobio nekoliko velikih mečeva zaredom shvatio da je sposoban da osvoji grend slem.

– Prije Majamija sam mislio da još treba da rastem. Znao sam da sam sposoban za dobre rezultate na grend slemovima, ali ne do te mjere da postanem šampion. Trenutno uživam u ovom trenutku. Uživam držeći ovaj trofej u rukama. Ali, naravno, želim još. Želim da ostanem na prvom mjestu mnogo nedjelja, nadam se i mnogo godina. Radiću naporno poslije ove dvije nevjerovatne nedjelje i boriću se da osvojim još ovakvih trofeja – zaključio je Alkaras.

Pored toga što je najmlađi svjetski broj 1, Alkaras je četvrti teniser iz Španije kojem je to pošlo za rukom, poslije Huana Karlosa Ferera, Karlosa Moje i Rafaela Nadala.

Prije godinu, Alakaras je bio 55. teniser svijeta i tada je na US Openu izjavio da želi da osvoji grend slem i postane prvi teniser svijeta. Godinu kasnije, ispunio je taj san.

Izvor: beta.rs