ART PREPORUKA

PODGORICA: Promocija monografije Branislava Strugara u utorak u Galeriji F 64

Promocija monografije fotografa Branislava Strugara biće organizovana u utorak, 13. septembra, sa početkom u 19 sati u Fotografskoj galeriji F 64 u ul. Đoka Miraševića 61 u Podgorici, saopšteno je it Fotografske galerije F 64.

Početkom juna ove godine, Branislav Strugar je presjek dugogodišnjeg i plodonosnog rada smjestio u tridesetak fotografija koje su u okviru projekta „RETROSPEKTIVA“ bile izložene na zidovima Galerije f64.

Sada taj projekat preuzima drugi oblik, ali ostaje pri istom cilju, da prikaže jedno fotografsko putovanje započeto 1968. godine kroz monografiju ,,Fotografske ekspresije“.

Od 1970. do 1979. godine učestvovao je na 107 izložbi umjetničke fotografije i na njima osvojio četrdesetak nagrada i diploma. Od 1980. godine učestvovao je na pedesetak grupnih likovnih izložbi. Imao je 24 samostalne izložbe, bio član žirija i selektor mnogih izložbi fotografija, držao je predavanja na fakultetu, fotografskim radionicama i kursevima fotografije. Bio je učesnik na više likovnih kolonija. Preko 10.000 njegovih fotografija nalazi se u domaćim i inostranim knjigama, časopisima, kalendarima, turističkim prospektima, propagandnim materijalima i posterima.

Navedeno su samo fragmenti jednog umjetničkog ciklusa koji kraj ne poznaje ni nakon pola vijeka.

Većina radova mogla se vidjeti samo na izložbama, a to znači da su pogledima zainteresovanih bili dostupni na određenom prostoru, u ograničenom vremenu. Iz toga proizilazi želja Branislava Strugara da pedeset godina rada sakupi i kao cjelinu objavi u knjizi. Pored prikaza samih radova, to je prilika da zabilježi njegova razmišljanja o fotografiji kao umjetnosti, kao i da prezentuje ono što su drugi napisali i rekli o njegovim radovima i njemu kao autoru.

– Zato vas pozivamo da sa nama u Galeriji f64, Ul. Đoka Miraševića 61 u Podgorici, obilježimo jedan katartičan trenutak fotografskog putovanja umjetnika Branislava Strugara. O knjizi će govoriti profesor Saša Popović i autor – kaže Dejan Kalezić iz Fotografske galerije F 64.