ART PREPORUKA

BEDEM FEST: Nastupaju Neverne bebe, Tanja Jovićević i Danilov doživljaj Beča

Ovogodišnje, 13. izdanje Bedem festa spustilo se u grad i poklon je voljenom gradu Nikšiću u susret predstojećem 18. septembru, prazniku Oslobođenja, saopštavaju iz organizacije.
Neverne Bebe, Tanja Jovićević i Danilov doživljaj Beča, nova su imena Bedem festa.
Iz tog razloga, kako navode, koncerti na Trgu Slobode 2. i 3. septembra biće besplatni.
– Želimo da prostoru na rekonstruisanom Trgu Slobode u Nikšiću udahnemo novi život i neki novi duh. Po uzoru na velike evropske prijestonice kulture ovim korakom podstičemo sabiranje ljudi na svom Trgu, u samom srcu grada, što Bedem fest na neki način, dakle u kulturološkom smislu i jeste – sabirni centar. Nikšić se kao malo koji grad može pohvaliti svojim Trgom koji ima tradiciju, priču. Od rekonstrukcije, vrlo mali broj događaja je tu organizovan, uz otpor značajnog broja sugrađanki i sugrađana da prihvati novi izgled, usljed vezanosti za ondašnji prostor na Trgu, koji je bio ispunjen lipama i drugim brojnim sadržajima. Neka ovo bude neki novi početak za sve nas, da obnovljeni i ,,obučeni u nekog novog čovjeka” svako dođe na Trg i na ovogodišnji Bedem fest, inspirisan ljubavlju, pozitivnim emocijama. Živimo ovaj trenutak, koji je neponovljiv i kao takav vrijedan truda da se posvetimo sebi samima, ali i drugima, da praštamo, da vjerujemo i da stremimo da svakoga dana budemo samo još bolji i bolji. Hajde da krenemo putem ka sreći u ovim brojnim nevoljama koje nas sve snalaze – poručuje Petar Šundić.
Gradeći temelje na nasleđu benda Ekaterina Velika a izostaviti personu – nekada tinejdžerku a danas damu koja je uz Magi, obilježila čitavu jednu epohu počev od novog talasa pa do dan danas, Bedem fest bi ostao uskraćen nedostatka ugaonog kamena kojeg odbaciše mnogi zidari… , najavljuju ovim riječima organizatori nastup Tanje Jovićević.
Tanja Jovićević, ističu, ,,uprkos svemu, svojim i dalje snažnim glasom i stasom budi u nama nostalgiju ne samo za jednim vremenom nego i za brojnim velikanima koji nijesu među živima. U tom smislu, ovaj koncert ima posebnu umjetničku vrijednost pa vas sve od srca pozivamo da ispoštujemo nju koja to zasigurno zaslužuje.”
– Sa zadovoljstvom najavljujemo i koncert benda Neverne Bebe zakazanog za 3. septembar. Uvjereni smo da Milan i njegova ,,družina” dobro znaju da su njihovi počeci vezani upravo za Nikšić, još se sjećamo ,,vrućih” atmosfera sa svirki u Montenegro Pubu i horskog pjevanja publike do kasno u noć, kada smo bili onako mladi, prepuni očekivanja i optimizma… Osim toga, nakon rekonstrukcije Tvrđave Bedem, imali su to zadovoljstvo da na otvaranju održe prvu svirku ikada, kakva bogata zaostavština benda Neverne Bebe vezana za Nikšić! Ovaj put slušaćemo ih na Trgu slobode, uz očekivanja da ćemo jednog dana svjedočiti povratničkom koncertu na Bedemu. Pozivamo publiku da poželi toplu dobrodošlicu svojoj drugoj kući – poručuju organizatori.
Sada, kažu organizatori, ,,po već starom dobrom običaju, publika Bedem festa ima taj ekskluzivitet da bude ,,počašćena” koncertima brojnih zaboravljenih izvođača koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji muzike.”
– Ove godine, premijerno i prvi put u Crnoj Gori, imamo tako rijetku priliku (koju nikako ne bi trebalo propustiti) da uživamo u nastupu benda koji je inspirisao rad brojnih drugih i za koji se može reći da su preteče alternativnog zvuka prožetog mistikom, melodikom, harmonijom i odličnim tektovima. Nimalo čudno, jer je grad Niš iznjedrio čitavu plejadu bendova sa posebnim ,,pedigreom” Nišvil jazz festivala kao inspiracijom. U tom smislu, zaista smo ponosni da budemo domaćini bendu Danilov doživljaj Beča – poručuju organizatori.
Do sada su objavljena imena Partibrejkers, Matija Dedić i Marijana Zlopaša.

kud duga