PREPORUKA ZDRAVLJE

DR NINA MANDIĆ: Hrvatska moje mladosti


Ivančica i ja smo studirale zajedno. Naše prijateljstvo je preživjelo Miloševića, Tuđmana i ostale upečatljive likove savremenog doba. Traje 39 godina.
Studije u Zagrebu su bile skupe- mama  je  znala reći da su koštale  koliko i kućica pored mora  u ono vrijeme. Nije bilo priike da se obiđe hrvatsko  promorje, svaki slobodan trenutak koristio se da se pođe do Titograda.
Ovaj odlazak je, poslije mnogo godina, bio posvećen Kvarneru i Istri.
Ivančica je specijalist opće medicine i donedavni šef te službe u velikom zagrebačkom domu zdravlja. Odnedavno privatnik u okrilju državnog osiguranja koje joj “dahće za vratom” za svaki cent i trošak koji smatraju neprimjereno potrošenim. Nema slanja subspecijalisti za  “sitnicu”. Nema neracionalnog propisivanja antibiotoka- osim što su potencijalno štetni, bespotrebno opterećuju zdravstveni budžet. Uzgred, zdravstvo i nije na nekom nivou, mladi ljekari odlaze i država s tim teško izlazi na kraj. Ivančica je u svojoj matičnoj kući bila inicijator  za osnivanje posebne  službe za zbrinjavanje beznadežnih bolesnika. Njih obilazi gotovo svakog dana, ukoliko ih ima. Uključuje jaku terapiju i opijate za bolove u saradnji sa anesteziologom. U timu je i psiholog koji daje podršku porodici , a po potrebi se angažuje i sveštenik. Svi zajedno čine Službu  palijativne njege koja brine o  teškim pacijentima i olakšava im posljednje dane. Duboko sam uvjerena da su ovakvi timovi neophodni svakom humanom i civilizovanom društvu.
Moje rodoljublje je ovog puta bilo na teškom ispitu. Na licu mjesta sam  suočena…prvo s neočekivanim prirodnim ljepotama- nesaglediv broj ostrva, malih ušuškanih plaža, domaćih vinarija (svaka regija nudi samo svoje vino). I jednom  upornom oslanjanju  na tradicionalno, na domaći sir, pršut , tartufe, na kamen  i drvo. Uz mir  i tišinu. I miris  borova i stjenovite plaže.
Sopstvena prošlost je ponuđena turisti i vodi se računa o svakom detalju. Da se njeguje i prikaže u svojoj jednostavnosti. Bez insistiranja na luksuzu.
Dio ponude su i kulturni događaji kojih ima na svakom koraku i u svakom obliku: izložbe, koncerti, pozorišta…Mi smo imali privilegiju da gledamo  besmrtnog   Radeta  Šerbedžiju i njegova trupu koja izvodi kralja Lira na otvorenome u ambijentu drevne tvrđave na Malim Brijunima. Ostavili su nas bez daha.
Ne mozeš a da ne primijetiš tu osnovnu matricu po kojoj se turizam razumije i razvija. I ne mozeš, a da ne primijetiš koliko to nedostaje na ovim našim prostorima. I ne mozeš, a da te ne uhvati ljutnja i zavist…
Naša domaćica u bajkovitom mjestu Bale u Istri je takođe koleginica, sa  drugim,  nacionalno naglašenijim stavovima. Srdačna, dobronamjerna i gostoljubiva. Tradicionalna. I široko obrazovana.  S puno poštovanja i opreza načinje osjetljive
teme. I bez pokušaja da me ubijedi da ona ispravno razmišlja, a da ja nisam u pravu.
Drugačija energija.
Drugačija interesovanja.
Druga polemika.
Iliti kultura dijaloga. 

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU Doktorica Mica, Podgorica