ART PREPORUKA

FFHN-MFF: U žiriju studentske selekcije De Sej, Ljuca i Kusturica

Žiri koji će odlučivati o nagradama takmičarskog programa studentskog filma 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala činiće: francuski producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej, reditelj Nikola Ljuca i scenaristkinja Dunja Kusturica, saopšteno je iz PR službe Festivala.
Gijom De Sej (Guillaume de Seille) je sa kućom Arizona Films uključen u procese produkcije i koprodukcije više od 60 dugometražnih umjetničkih filmova stranih reditelja, koji se prikazuju na najznajčajnijim filmskim festivalima, imaju prikazivanja u Francuskoj i često se emituju na evropskim kanalima.
Studirao je građevinarstvo na Državnom institutu za primijenjene umjetnosti u Lionu. Radio je 10 godina u filmskoj redakciji francuskog televizijskog kanala Canal+, gdje je učestvovao u procesu pripreme prodaje francuskih i evropskih filmova. Bio je umjetnički direktor u Canal+, a potom i u javnom emiteru France 2, nakon čega je postao nezavisni producent 2000. godine.
Stručnjak je na polju brojnih razvojnih platformi na globalnom nivou, poput Rotterdam Lab, B’Est u Moskvi, Ties that Bind u Singapuru, New Horizons Studio u Vroklavu, Cannes Conefondation Residency, Arras Days & FESR Forward u Beogradu.
Nikola Ljuca reditelj je filmova Četvrtak, Narednik i Scene sa ženama, koji su prikazivani na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima, gdje su osvajali nagrade. Polaznik je Sarajevo Talent Campus-a, Berlinale Script Station-a i Locarno Filmmakers Academy.
Filmsku režiju diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Radio je kao asistent režije i video umjetnik na velikom broju filmova, predstava i projektima savremene umjetnosti. Pored toga, režirao je TV projekte Ja imam Talenat i X Faktor Adria. Selektor je međunarodnog festivala kratkog igranog filma Bašta fest i umjetnički direktor crnogorskog međunarodnog festivala filmova o ljudskim pravima Ubrzaj. Pored režije, radi i kao psihodramski terapeut i TA savetnik.
Njegov prvi dugometražni igrani film Vlažnost imao je svjetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu u programu Forum 2016. godine, nakon čega je otvorio FEST i osvojio većinu nacionalnih filmskih nagrada, a zatim učestvovao na preko 20 međunarodnih festivala. Režirao je drugu sezonu serije Besa. Razvija projekte Zvečarke i Požari.
Dunja Kusturica je dramaturgiju diplomirala na Akademiji umjetnosti u Beogradu. Radila je kao selektor na filmskom festivalu Kustendorf tokom deset godina. Trenutno radi kao prevodilac sa francuskog na srpski jezik.
Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvatiće kratkometražne studentske filmove (igrane, dokumentarne, ekperimentalne, animirane), autentičnog autorskog pristupa i hrabrih vizija. U selekciji se razmatraju škole iz Jugoistočne Evrope, sa posebnim osvrtom na akademije i fakultete iz regiona. Program je selektovala scenaristkinja Maja Todorović, a filmove ćete moći da pogledate u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina.
35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

kud duga