Porto Novi
PREPORUKA SPORT

E-FUDBAL: Počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Foto: SESCG

Crnogorske kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u e-fudbalu koje će u septembru biti održane u Podgorici, počeće u subotu, 6. avgusta kvalifikacionim turnirom u Budvi sa koga će pet najboljih igrača učestvovati u završnom kvalifikacionom turniru, saopšteno je iz PR službe SESCG.

Drugi turnir biće održan tokom vikenda, 13-14. avgust u Beranama a treći kvalifikacioni meč u Podgorici, 20. avgusta. Igra se u formatu 1v1, igrači moraju biti stariji od 14 godina. Organizator turnira je Savez elektronskih sportova Crne Gore (SESCG), domaćin septembarskog EP, anagradni fond je 10000 eura. Prijave su moguće putem linka LINKA

Foto: SESCG

– Po pet najboljih igrača sa trunira u Budvi i Beranama i šest najboljih sa podgoričkih kvalifikacija idu na završni turnir u Podgorici, koji će se održati 21. avgusta. Na ovom završnom nadmetanju će učestvovati 16 najboljih igrača sa kvalifikacionih turnira. Pobjednik predstavlja Crnu Goru na Evropskom prvenstvu u septembru, kao i na Svjetskom prvenstvu na Baliju – najavila je sekretarka SESCG Nevena Marković.

Domaćin budvanskog takmičenja u subotu u 10 sati je Akademija znanja a partner Turistička organizacija Budve.

Ovog septembra Crna Gora će prvi put biti domaćin evropskim gejmerima, na Evropskom prvenstvu u e-fudbalu (eFootball) koje će se održati od 6. do 10. septembra u Podgorici.

Prvo zvanično internacionalno gejming takmičenje ikada organizovano u Crnoj Gori okupiće najmanje 30 zemalja koliko je do sada potvrdilo učešće a najavljene su ekipe iz čak 42 zemlje. Pet najbojih ekipa plasiraće se na Svjetsko prvenstvo na Baliju.

Prema riječima Filipa Šoća, predsjednika Saveza elektronskih sportova Crne Gore, koji je organizator događaja, gejming reprezentacije u svjetski poznatoj fudbalskoj simulaciji će se nadmetati za nagradni fond od deset hiljada eura. Najbolje ekipe očekuje odlazak na Svjetsko prvenstvo na Baliju, u decembru.

Evropsko prvenstvo u e-fudbalu je najveći internacionalni gejming događaj ikada organizovan u Crnoj Gori. Maraton uzbudljivih utakmica počeće 7. septembra u Podgorici, uz prisustvo publike i raznih događaja kojima će se predstaviti razvoja gejminga.

Pored SESCG organizator prvenstva je IESF (Svjetska e-sport federacija), čiji predsjednik Vlad Marinesku je nedavno prvi put boravio u Crnoj Gori, što je njegova prva posjeta regionu. Marinesku je imao više susreta sa crnogorskim zvaničnicima a ocjena posjete je da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj gejminga, IT industrije i ekonomije, i da će Evropsko prvenstvo biti prvi događaj koji će to i dokazati.

Leave a Reply