ART SLAJDER

OLEH PSIUK (KALUSH ORCHESTRA) ZA MNE MAGAZIN: Publiku na Sea Danceu čeka dosta ukrajinske muzike, plesa i energije

Foto: Columbia Germany

Ovogodišnji pobjednici Evrovizije Kalush Orchestra dolaze na Sea Dance Festival koji će biti održan na plaži Buljarica od 26. do 28. avgusta.
Pružili su snažnu podršku festivalu i za prvi koncert u Crnoj Gori osnivač i pjevač benda Oleh Psiuk obećava publici Sea Dance Festivala ,,dosta ukrajinske muzike, plesa i energije”.
Grupa je nastala 2019. godine. Članovi su Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk, MC KylymMen, Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk i Dzhonni Dyvnyy. Njihova muzika je spoj tradicije i hip-hopa.
Oleh Psiuk za Montenegro magazin kaže da je njihov najvažniji zadatak da šire ukrajinske pjesme na svjetsko tržište.
– Zato što naša pozicija je bila, jeste i ostaće nepromijenjena, pjevamo ekskluzivno na ukrajinskom jeziku, pokazujući cijelom svijetu kako pravi ukrajinski rap bi trebalo da zvuči – ističe Psiuk za Montenegro magazin.

Foto: Columbia Germany

Kalush Orchestra bio je dio Sea Star Festivala. Krajem avgusta stižete na Sea Dance Festival u Crnu Goru. Koliko Vam znači poziv EXIT-a da budete dio njihovih festivala?

– Veoma smo zahvalni za poziv. Zahvaljujući našoj kreativnosti i nastupima na mnogim koncertima u inostranstvu, festivalima i takmičenjima, imamo mogućnost da svijet informišemo o ratu u Ukrajini. Štoviše, vidimo da Evropljani vole našu muziku i to nas dodatno motiviše da stvaramo nove pjesme. Najvažniji zadatak nam je da širimo ukrajinske pjesme na svjetsko tržište. Kada sa bine vidimo da Evropljani pjevaju sa nama, shvatamo da ukrajinske pjesme imaju mjesto vdje. Zato što naša pozicija je bila, jeste i ostaće nepromijenjena, pjevamo ekskluzivno na ukrajinskom jeziku, pokazujući cijelom svijetu kako pravi ukrajinski rap bi trebalo da zvuči.

Da li ste ikada bili u Crnoj Gori? Što pripremate za publiku na Sea Dance Festivalu?

Foto: Columbia Germany

– Ne, ovo će biti moje prvo putovanje u Crnu Goru i kao dio Kalush Orchestra i individualno. Ali čuo sam dosta o ljepoti prirode u Crnoj Gori i jedva čekam da je vidim. Publika Sea Dance Festivala može očekivati dosta ukrajinske muzike, plesa i energije. Što će to tačno biti, vidjećete uskoro, samo se još malo strpite.

U pjesmi Stefania pjevate: ,,Вона мене колисала, дала мені ритм. І, напевне, силу волі не забрати в мене, бо дала вона.” Koliko Vam je kroz život, a posebno sada pomogao taj karakter, taj duh koji Vam je usadila majka Stefania?

– Svaki Ukrajinac, posmatrajući sa istorijskog aspekta, ima takvu snagu volje i karakter. Što se mene tiče, mijenjao sam se kroz život, stavove i prioritete, ali uvijek su tu bili određeni kvaliteti koji su me vodili i koje ne bih mijenjao ni za što. Naporan rad, znatiželja i odlučnost u svemu, bez obzira što radio. Po mom mišljenju, svi Ukrajinci sada idu u istom smjeru. U smjeru pobjede, zapravo. Ja nisam izuzetak. Ništa me ne motiviše i veže više od unutrašnjeg osjećaja. Sada me motiviše da se borim u oblasti u kojoj sam zaista jak.

Rekli ste: ,,Nadam se da ću Eurosong 2023. godine dočekati u mirnoj i obnovljenoj Ukrajini.” Kakva je Vaša reakcija bila kada ste čuli od EBU da ipak nije moguće organizovati Eurosong 2023. u Ukrajini?
– Naravno, bio sam vrlo tužan što Evrovizija neće biti održana u Ukrajini. Međutim, veoma smo zahvalni Ujedinjenom Kraljevstvu za njihovu solidarnost i što su se saglasili da održe događaj u znak podrške našoj zemlji. Nadamo se da će Evrovizija 2023 imati ukrajinski šmek i slaviti našu prelijepu, jedinstvenu kulturu. Mi, zauzvrat, ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo da Ukrajina pobijedi i naredne godine, tako da Evrovizija 2024. može biti održana u mirnoj zemlji.

Na koji način ste prepoznali sebe u rap muzici?

Foto: Columbia Germany

– Veoma volim rap muziku. Više od toga, volim ukrajinski rap, do kojeg je bilo tako teško doći kada sam bio mlad. U rapu, baš kao i bilo kojem kreativnom obliku, mora postojati vrhunac. Etnički motivi su vrhunac Kalush Orchestra. A etnički motivi i ukrajinski folklor, posebno u savremenoj interpretaciji, veoma se dopadaju Evropljanima, najvažnija stvar je raditi na prezentaciji. Mi smo pronašli svoj stil i Evropa ga je zavoljela.

Stvarate nove pjesme?
– Sa velikim brojem koncerata dnevno, malo vremena ostaje za kreativnost. Ali da, radimo na novim pjesmama. Imamo sopstvene numere i saradnje. Nadam se da će vas ugodno iznenaditi. Ne možemo unaprijed da otkrivamo sve karte. Mogu vam reći jednu stvar – biće saradnji i to ne samo sa učesnicima Evrovizije.
Bojana Radonjić

kud duga