PREPORUKA ZDRAVLJE

CRNA GORA: Potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

U Crnoj Gori registrovan je prvi slučaj majmunskih boginja. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja, saopšteno je danas iz Instituta za javnoo zdravlje IJZ. Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

-Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“ i potvrdila prvi slučaj obolijevanja od Majmunskih boginja-naveli su iz IJZ.

U saopštenju IJZ-a dostavljenom medijima se navodi da su sprovedene sve neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju sprječava i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti.

-Takođe, su obaviještene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima-ističe se u saopštenju.

O majmunskim boginjama

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija).

U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95 odsto slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 odsto slučajeva) i druge dijelove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu.

Bolest obično traje od dvije do četiri nedjelje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore  apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

“Građanima savjetujemo da se o samoj bolesti upoznaju na sajtu Instituta – www.ijzcg.me i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od majmunskih boginja”, poručuju iz IJZ.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će, dodaju, nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za obolijevanje od majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obavještavati javnosti.