Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Tim Građevinskog fakulteta osvojio treće mjesto na Allplanu

Foto: UCG

Tim studenata Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Arijon Mujalović, Muamer Kurpejović i Andrija Đogović, pod mentorstvom doc. dr Nine Serdar, osvojio je treće mjesto na velikom Allplan regionalnom takmičenju studenata Allplan Student Competition 2022, saopšteno je iz PR službe UCG.

Takmičenje je okupilo profesore i studente iz šest država regiona: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Na prigodnoj svečanosti dodijeljene su nagrade najboljima. Sve goste je pozdravila ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović, koja je istakla da na kreativnom potencijalu studenata počiva dinamika tehnološkog razvoja ne samo u Crnoj Gori, već i u svijetu. Prof. dr Marina Rakočević je, u ime Građevinskog fakulteta UCG, primila zahvalnicu i uputila čestitke dobitnicima nagrada.

Trodnevno takmičenje je obilježilo promovisanje digitalizacije građevinarstva i BIM tehnologije, kroz stručna predavanja i takmičenje studenata. Kroz radne zadatke i timske projekte ekipa 14 građevinskih i sedam arhitektonskih fakulteta iz šest zemalja regiona su pokazali svoja znanja i vještine u primjeni tehnologija.

Studenti su radili na izradi modela, armiranju i pripremi nacrta za štampu u BIM softveru Allplan, kako bi pokazali izvanredne mogućnosti i prednosti rada u ovom softveru. Svoje rješenje su, posljednjeg dana takmičenja, predstavili kroz prezentaciju, na osnovu koje su profesori donijeli konačne odluke o osvojenom prvom, drugom i trećem mjestu

U takmičenju je učestvovalo 20 studentskih ekipa sa: Građevinskog fakulteta UCG, Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Građevinsko – arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Fakulteta za građevinarstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu Univerziteta u Mariboru, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli, Arhitektonsko – građevinsko – geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, International Burch University Sarajevo, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta ,,Sv. Kiril i Metodij” Skoplje, Građevinskog fakulteta Univerziteta ,,Sv. Kiril i Metodij” Skoplje.