MODA SLAJDER

ZATVOREN IFF PORTO MONTENEGRO TIVAT 2022: Karden – od pop arta, futurizma do svemira

Kolekcijom ,,Cent”, rađenom u čast sto godina rođenja ikone mode Pjera Kardena, zatvoreno je četvrto izdanje International Fashion Festivala Porto Montenegro Tivat 2022.
Uvod u predstavljanje modela priredila je violinistkinja Verica Čuljković kompozicijom još jedne ikone, ovoga puta muzičke Astora Pjacole ,,Libertango”, dok su se iza nje nizale fotografije Pjera Kardena kao djeteta, zatim mladića i dalje kroz život.
Pjer Karden preminuo je u decembru 2020. godine u 98. godini. Naslijedio ga je nećak Rodrigo Bazilikati-Karden.
– Više od pola kolekcije biće iz zadnje koju smo predstavili 2. jula u Veneciji na stotu godišnjicu rođenja mog ujaka. Smatrao sam da je najbolja ideja na koji način mu odati počast i slaviti ga rad na nečemu što bi mu se moglo dopasti. Poput nove kolekcije, inspirisane prirodom i svemirom. Razgovarao sam sa njim o ovom projektu neposredno pred smrt. Dva mjeseca prije smrti imao sam tu viziju. Oči su mu bile sklopljene, ali je znao za ovo i na kraju rekao da je to izvrstan projekat. To su bile zadnje riječi koje sam čuo od njega. Za mene je to postala misija. Počeo sam da sarađujem sa Tales Alenja Spejsom (Thales Alenia Space), francusko-italijanskom kompanijom, posebno specijalizovanom za komunikaciju sa svemirom. Dali su mi novi materijal, oni ga više ne mogu koristiti, to je dio nečega nalik maramici, materijal koji prekriva satelite kako bi ih zaštitio od sunca. Imao sam toga tri metra i utkao sam ga u dvije kombinacije koje ćete vidjeti večeras – kazao je Bazilikati-Karden za MNE magazin nekoliko sati pred reviju.
Bila je to prava oda Kardenu, od njegovih pop art kreacija, preko futurizma do svemira i na kraju prirode. Lijepo je bilo podsjetiti se ovog velikog vizionara i toga koliko je bio originalan i ispred vremena, uvijek, sa svakom kolekcijom. Kreacije su bile protkane recikliranim poliesterom, mješavinom svile i lotosovih vlakana, organskog pamuka i detalja iz svemira i naučne fantastike, te vinila.
Smjenjivali su se pastelni, zemljani i jarki tonovi, uz interesantne detalje u muško-ženskoj kolekciji, od svemirskih naočara, materijala do okovratnika, torbi i šešira. Publika je tako vidjela nasljeđe koje je svijetu ostavio Pjer Karden, od jakni, kaputa, haljina, suknji, pantalona i odijela, ali i ispratila viziju nećaka Rodriga Bazilikati-Kardena.

This slideshow requires JavaScript.

– Hvala najljepša svima što ste uljepšali ovaj naš događaj. Mislim da smo na najljepši način završili četvrti Internacionalni modni festival Porto Montenegro Tivat 2022. Sljedeće godine peti festival. Teško je organizovati veći spektakl od ovog, ali, ono što možemo da obećamo jeste da će biti bar kao i ove godine – kazala je vlasnica modne agencije ,,Fabrika” Vesna Mandić.
B.R.
Foto: B. Šekularac