Porto Novi
MODA SLAJDER

OTVOREN IFF PORTO MONTENEGRO TIVAT 2022: Spoj tradicije i nove tehnologije Matijević, održiva moda Jarić i odvažnost Balestre

Četvrto izdanje International Fashion Festivala Porto Montenegro Tivat 2022. otvoreno je sinoć revijama Sanje Matijević, Tamare Jarić i svjetskom premijerom novog brenda ,,Balestra”.
Izvršni direktor Porto Montenegra Dejvid Margason rekao je da mu je drago što su se vratili sa revijama na tradicionalno mjesto, ,,Synchro”.
– Drago mi je da je naša fantastična partnerka Vesna Mandić sa njenom ,,Fabrikom” opet tu sa nama. Dvije predivne večeri su pred nama. Uživajte u revijama – kazao je Margason, najavivši kasnije tokom godine rad na proširenju ,,Synchra”.
Organizatorka, vlasnica modne agencije ,,Fabrika” Vesna Mandić istakla je da je veoma srećna što su uspjeli da naprave ,,ovako spektakularan program.” 
– Zahvaljujem se svima vama, našim gostima i ekipi Porto Montenegra. Zadovoljstvo je sarađivati sa vama – rekla je Mandić.
Tivćanka Sanja Matijević petnaest godina bavljenja modom proslavila je predstavljanjem kolekcije ,,YoUnique”. Ove kreacije, kako je kazala, slave svaku ženu ponaosob, ističući njenu različitost kao dodatnu vrijednost. Ženu koja prvenstveno voli sebe, svoje tijelo i želi da seksepil istakne na drugačiji način. Za svaki komad, poput žene koja ga nosi, Matijević kaže da je unikatan. U njemu se prožimaju tradicija, kulturno nasljeđe i nove tehnologije.
U čast petnaest godina prikazano je petnaest modela. Dominirale su bijela i crna, od kompleta do asimetričnih haljina, uskih i lepršavih, sakoa sa zanimljivim prorezima, mrežastih kombinacija do interesantnog detalja u obliku šlica na leđima sakoa. Linije su bile čiste i dobro skrojene. Na kraju revije uslijedio je dug aplauz.

This slideshow requires JavaScript.

 

Nakon nje, dizajnerka rođena u Beogradu, koja se usavršavala u Firenci i Njujorku, Tamara Jarić prikazala je kolekciju ,,Timeless Cruise”.
Komadi za ljeto i jesen bili su čistih linija, interesantnog kroja i praktični. Jarić objašnjava da je njima željela da stvori unikatni osjećaj u svakoj prilici, na poslovnom sastanku, u momentima ispijanja pjenušavog vina sa prijateljima, uživanja u gastronomskim specijalitetima na obali mora i pojavljivanja na crvenom tepihu.
Vanvremenost i eleganciju davali su kaputi, mantili, topovi, košulje, haljine i pantalone od laganog tencela i finog štofa od organske vune. Neki su komadi bili iz dva i tri dijela, gdje se vidjela praktičnost. Kombinovano je u jednoj odjevnoj kombinaciji nekoliko materijala. Dominirale su siva i crna boja.

This slideshow requires JavaScript.

 

Svjetsku premijeru novog brenda ,,Balestra” organizatori su ostavili za kraj.
Kćerke Renata Balestre, Fabijana i Federika i njegova unuka Sofija Bertoli Balestra su okupile tim mladih dizajnera kako bi, kako ističu, pokrenule evoluciju brenda u budućnosti i kreacijama inspirisale nove generacije. Sofija je ovo opisala kao ,,Balestra je kreativnost kroz generacije.” Upravo to su posjetioci vidjeli sinoć. Manekenke su pistom hodale uz zvuke pjesama ,,Supermodel” i ,,Coraline” italijanskih pobjednika sa ,,Evrovizije”, grupe ,,Maneskin”. Bila je to odvažna, u isto vrijeme elegantna, kolekcija. Preovladavala je čuvena ,,Balestra Blu” nijansa, ovoga puta u drugačijem obliku, od plavog duksa sa kapuljačom, plave uske svečane haljine, plave haljine sa prozirnim topom, plavog kaputa sa plavim dugim čizmama, plavog kratkog topa sa plavim pantalonama, kratkom haljinom sa plavim rukavicama i čizmama do plave lepršave haljine sa džepovima. Bila je to nova energija. Balestra dame objašnjavaju da su željele da to bude prepoznatljiv optimizam u spoju sa glamurom, uz autentični savremeni obrt. Federika je rekla da je ovo povratak ljepoti i slobodi. Osjetilo se to sinoć u svakom komadu. Haljine su imale su elegantan detalj u vidu metalik lista i šljokica oko metalik zvijezde na leđima jedne od njih, a kompleti zanimljive geomterijske šare.

This slideshow requires JavaScript.

 

IFF Porto Montenegro zatvara se sjutra događajem ,,Tribute to Pierre Cardin”.
B.R.
Foto: B. Šekularac