SLAJDER ZDRAVLJE

DR VUK NIKOVIĆ: Postavljanje defibrilatora na plažama ne zavisi od statistike, već od zakona

Nekoliko smrtnih slučajeva izazvanih srčanim udarom na plaži  podstakli su aktuelizaciju pitanja dostupnosti defibrilatora na kupalištima koji,  u trenucima dok ne stigne hitna pomoć, mogu spasiti život ugroženom pacijentu.

Direktor Hitne medicinske pomoći dr Vuk Niković za MNE magazin objašnjava da u Crnoj Gori defibrilatori nijesu postavljeni ni na jednoj plaži i napominje da  inicijativa za njihovo postavljanje ne zavisi od statističkih podataka vezanih za broj nezgoda i smrtnih ishoda izazvanih srčanim zastojem, već od Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Zakon o zdravstvenoj zaštiti Crne Gore za sada u sebi ne sadrži zakonsko rješenje – pravilnik o javno dostupnoj defibrilaciji. Inicijativa za postavljanje defibrilatora na javnim površinama je u proceduri i u budućnosti će se javna defibrilacija definisati kroz izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.  Crna Gora se nalazi u pristupnim pregovorima sa EU, a jedan od uslova je i postavljanje defibrilatora na javnim površinama – kazao je dr Niković.

Naš  sagovornik kaže da, iako crnogorske plaže nijesu opremljene AED aparatima, ipak su ispunjeni određeni standardi kada je bezbjednost u pitanju.

-Većina plaža u Crnoj Gori posjeduje „plavu zastavu“ za plaže i marine što je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala i ispunjavaju međunarodne standarde po kriterijumima među kojima je i sigurnost na plažama. To podrazumijeva adekvatan broj spasilaca i opreme za spašavanje koji moraju biti na raspolaganju na plaži, opremu za prvu pomoć, planove hitnih intervencija u slučaju zagađenja, organizovano korišćenje plaže za različite aktivnosti kako bi se izbjegle nezgode, kao i obezbjeđenje mjera sigurnosti za korisnike plaže – kazao je dr Niković.

On je podsjetio da je u februaru ove godine u deset opština u Crnoj Gori  instalirano 20 automatskih eksternih defibrilatora (AED) koji su postavljeni na zdravstvene ustanove – domove zdravlja. Defibrilatori instalirani na javnim površinama do sada nijesu korišteni, a uredno se prate zahvaljujući posebnom softveru iz Dispečera jedinice Zavoda za HMP u Podgorici.

 

 

N.Petrović