ART PREPORUKA

SVJETSKA PREMIJERA 36 SPOTOVA: Bah u izvedbi Danijela Cerovića i Gorana Krivokapića

Renomirana izdavačka kuća NAXOS, u sljedećih nekoliko mjeseci objavljivaće premijerno video snimke kolekcije šest Engleskih svita Johana Sebastiana Baha, pisanih za čembalo, koju su transkribovali i snimili crnogorski gitaristi Goran Krivokapić i Danijel Cerović, saopšteno je iz PR službe crnogorskog gitarskog dua.

Početkom jula emitovan je prvi od 36 video spotova, čiju režiju potpisuje francuska umjetnica Emili Fend. Materijal je sniman u crkvi Hohnekirche, u njemačkom gradu Zostu, u produkciji agencije Musik.Im.Blick. Ovaj, kao i svi predstojeći spotovi, premijerno će se strimovati svake subote na kanalima Naxos-a.

Projekat je započet 2015. godine, kada je Naxos izdao prvi od dva CD-a sa audio snimcima pomenutih svita, a nastavljen drugim CD-om koji je objavljen 2018. godine. Oba izdanja su naišla na odličan prijem kod publike i kritike (Gramophone, Sounboard, American record guide i dr).

Izvod iz kritike:

WGBH: „Crnogorski gitaristički duo prevodi Bachovo majstorstvo tako da obuhvata nekoliko muzičkih stilova unutar jednog djela, kroz novu, osvježavajuću instrumentalnu teksturu”.

Guitare Classique: „Danijel Cerović i Goran Krivokapić sjajno su prihvatili izazov ovog ambicioznog projekta s kvalitetnim aranžmanima u kojima gitare harmonično konverziraju“.

kud duga