DRUŠTVO PREPORUKA

USPJEŠNA AKCIJA SPASAVANJA: Jedrilica bez pogona ostala da pluta na otvorenom moru kod Bara

Foto: UPSUL

U noći između ponedjeljka i utorka drama na moru – francuska jedrilica „Đango“ sa dva člana posade ostala je na 17 nautičkih milja od luke Bar ostala je bez pogona, piše Primorski portal. Brzom i adekvatnom reakcijom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama akcija spasavanja Francuza i Belgijanca, koji su se nalazili na plovilu, uspješno je okončana.

– Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama primio je poziv za opasnost u 21.30 sati od francuske jedrilice ,,Đango“, dužine 12 metara sa dva člana posade, francuski i belgijski, koja se nalazila 17 nautičkih milja od luke Bar i ostala bez pogona. Operateri Svetozar Bukelić i Milorad Krgović su uspostavili kontakt i sa iscrpljenim i uznemirenim članovima posade koordinirali i navodili spasilačke čamce SAR-1 sa posadom koji su činili Jasmin Koković i Ekram Zaganjor, te SAR-3 sa posadom – Stevanom Asovićem i Markom Čejovićem – saopšteno je iz UPSUL-a.

U 23.10 sati jedrilica je uspješno uzeta u tegalj i uputila se ka graničnom prelazu u luci Bar, gdje je o svemu obavješten SGP- regionalni centar Jug i Mornaričko operativni centar MVCG.

– Uvidom u VTMIS radaski sistem, vidjelo se da je jedrilica pokušavala da dođe do luke Bar ali usljed kvara motora i slabog vjetra ostala je da pluta u teritorijalnom moru Crne Gore – navode iz UPSUL-a, uz napomenu da je jedrilica u Luku Bar uplovila oko 2.30 sati.

Izvor: primorski.me