SLAJDER SPORT

RUKOMETAŠICE JOVANA I NAĐA KADOVIĆ: Fenomenalan je osjećaj dijeliti najljepše trenutke

Ženska rukometna U20 reprezentacija Crne Gore Svjetsko prvenstvo u Sloveniji završila je na desetom mjestu.
Zapažene uloge imale su sestre Kadović, Jovana (20), na poziciji golmanke i Nađa (18), na poziciji lijevog krila.
– Svjetsko prvenstvo je takvo da jedna pobjeda može da vas dovede do finala, a isto tako jedan poraz može potpuno da  poremeti ostvarenje cilja. Nas je, eto, jedna loša utakmica sa Danskom, koštala prolaska dalje i svega ostalog. Osim toga, prezadovoljna sam izdanjem svog tima, borbenošću i karakterom koji smo pokazale – sumira utiske za MNE magazin Nađa Kadović.
Sestra Jovana za MNE magazin ističe da joj je ovo možda i najljepše iskustvo do sada.
– Iskreno, mnogo sam zadovoljna, možda i najljepše iskustvo do sad. Bilo je uspona i padova naravno, ali nekako smo se izborile sa tim. Ostaje žal što nismo uzele ta dva boda protiv Danske, ali u svakom slučaju, preponosna sam na svoju i ekipu i na trenere, kojima sam beskrajno zahvalna – kaže za naš portal Jovana Kadović.
Dodaje da joj je saradnja sa trenericom golmanki Armel Atingre, sa kojom sarađuje i u ŽRK Budućnost, bila ,,fenomenalna”.
– Možda još bolja iz razloga što se znamo i kao saigračice. Imala sam punu podršku od nje konstantno, slobodu i da pogriješim – objašnjava Jovana Kadović.
Nađa je, s druge strane, govorila o saradnji sa selektorom Igorom Markovićem i njegovom pomoćnicom Anđelom Bulatović i što je to što je inspirisalo u radu sa njima da pruži odlične partije na Svjetskom prvenstvu u Sloveniji.
– Ono što mi je najviše prijalo kod ova dva trenera jeste vjera koju su imali u mene i uopšteno u čitav tim. Nijednog trenutka nisu mislili da je bilo ko bolji od nas ili da je nepobjediv. Jedino što su govorili je da smo bolji od svakog i da možemo sa svima. To je nešto što je definitivno uticalo na naše samopouzdanje – predstavila je kroz odgovor stvaranje pobjedničkog mentaliteta u reprezentaciji Nađa Kadović.
Sestre su zajedno u reprezentaciji i u ŽRK Budućnost.
– Posebno značenje je imati nju, imati nekog ko je uvijek tu i kad krene loše i kad je dobro…Neko ko će koliko god da vi padate, uvijek da vas podiže. Dijeliti najljepše trenutke sa njom, fenomenalan je osjećaj – objašnjava Jovana Kadović kako je raditi sa Nađom na profesionalnom nivou i koliko joj znači što su zajedno u selekciji i klubu.
Dodaje da su se Nađa i ona u rukometnom svijetu ,,našle sasvim slučajno”.
– Počelo je kao zanimacija, ni na kraj pameti mi nije bilo da ćemo jednog dana profesionalno da se bavimo rukometom. Kako je vrijeme prolazilo, sve više i više se stvarala ta ljubav prema rukometu. U porodici se do sad još niko nije bavio sportom na bilo kojem višem nivou, tako da za talenat nisam baš sigurna, ali, u svakom slučaju, to je neki mali procenat, više se oslanjam na rad nego talenat – ističe naša sagovornica.
Sestrama je Budućnost u srcu.
– Još od malih nogu Budućnost je favorit, sama pomisao da sad igram za Budućnost nekako djeluje nestvarno. Klub velikog imena. Mnogo dobri i kvalitetni treninzi i treneri, bez sumnje. Mislim da se nigdje ne bih osjećala više svojom nego u svom matičnom klubu – govori Jovana za MNE magazin o tome što joj ŽRK Budućnost pruža.
Nađa se sjeća kako je kao mala stalno išla na utakmice Budućnosti.
– Pažljivo sam slušala pjesme sa tribina i navijala svim srcem. Onda sam odlučila i da se prepustim ovom sportu, da počnem da igram za ovaj tim. Klub Budućnost je za mene neki oblik posebne ljubavi i mislim da i kad dođe do toga da idem u inostranstvo, da će Budućnost uvijek imati posebno mjesto u mom srcu – kaže Nađa.
Nađa je sa 16 godina debitovala za Budućnost u Ligi šampiona. Rukometašice Budućnosti u novoj sezoni EHF Lige šampiona igraće u grupi B sa Đerom, Mecom, Rapidom iz Bukurešta, Storhamarom, Esbjergom, Kastamonuom i Lokomotivom iz Zagreba, odlučeno je žrijebom u Beču.
– O očekivanjima za sljedeću sezonu je teško govoriti, s obzirom da se još nismo okupili, ali grupa je, naravno, jaka i biće sezona puna izazova. Bez obzira na to, vjerujem da kad smo mi  na nivou, možemo da igramo sa svima – poručuje Nađa nakon žrijeba.
Za kraj razgovora, pitamo je koji je to najvredniji rukometni savjet koji je dobila i od koga.
– Mislim da najbolji savjeti koje sam dobijala nisu bili vezani konkretno za neku rukometnu taktiku nego za ono mnogo važnije, a to je način razmišljanja i gledanja na stvari. Stoga bih kao jedan od savjeta koji sam redovno dobijala od svog kondicionog trenera izdvojila: ,,Sve je to normalno, ali show must go on. Samo se opusti i uživaj”. I vjerujem da je uživanje u onome što radim 90 odsto završenog posla – ističe Nađa Kadović.
B. Radonjić
Foto: Privatna arhiva